čtvrtek 29. listopad 2018 0:00

XVI. Mezinárodní festival outdoorových filmů

Začátek prosince bude patřit poslední fázi XVI. ročníku putovního Mezinárodního festivalu outdoorových filmů. 3. - 7. prosince zakončí festival svou dráhu více než 60 městy v Praze, v kině Lucerna. Diváci se v Praze mohou těšit na 27 soutěžních filmů. 7. prosince proběhne v kině Lucerna slavnostní zakončení festivalu za přítomnosti významných hostů.

Na pódium bude pozván nejstarší český maratonec Ing. Jiří Soukup, který ještě v 91 letech běhá závod Běchovice - Praha nebo slacklinerka Anna Hanuš Kuchařová. Anna s úsměvem a grácií přešla 2000 m na slackline ve výšce 2000 m. n. m. v Grand Canyonu.

 

XVI. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů Skupiny ČEZ 2018 byl zahájen 5. října 2018 v Domě kultury města Ostravy. Festival začíná v Ostravě, dále putuje přes celou Českou republiku a Slovensko. Končí v pražském kině Lucerna. Do letošního festivalového ročníku bylo zařazeno celkem 126 soutěžních filmů. Předávání cen vítězným filmařům proběhne na slavnostním zakončení v kině Lucerna Praha, 7. prosince v 19 hodin.

 

„Letošní ročník festivalu Outdoor films byl jedním z nejúspěšnějších,“ zmiňuje předseda poroty festivalu António Pedro Nobre z Portugalska. „Obdrželi jsme tisícovku velmi kvalitních filmů, což je rekordní množství za historii festivalu. Velmi si vážím posilování úrovně festivalu. V přihlášených filmech se stále více projevuje ekologický aktivismus, jako například u snímku Everest green nebo Follow the wind.

 

Ohromil mne film Sejít z cesty odehrávající se na africkém ostrově Réunion. Zvláštní inspirací pro mě byl také snímek Inari, nikoliv jako tvůrce filmů nebo cestovatele, ale především jako otce. Tento film důrazně doporučuji všem tatínkům!“ Hlavni porotce dále dodává: „Opět jsem měl díky festivalu privilegium cestovat po celém světě, běhat nebo jezdit nejnáročnější trasy, vylézt na nejvyšší hory, plout nejdivočejší řeky a setkat se s exotickými lidmi... a to “jen” ve 126 skvělých filmech!“

 

Festival nabízí netradiční filmy nejen se sportovní, ale i sociální a ekologickou tematikou. Francouzský film Sejít z cesty pojednává o účasti mladé ženy, vězenkyně, na extrémním ultramaratonu na ostrově Reunion. Snímek Vábenie výšok režiséra Pavola Barabáše mapuje historii československého expedičního lezení. Přes osmitisícové vrcholy budou v oblasti Kanchenjunga traverzovat protagonisté snímku Postoj vděčnosti - Simone Moro a Tamara Lunger.

 

Generálním partnerem festivalu je Skupina ČEZ. Díky tomu se festival může uskutečnit v takovém rozsahu! Nadace ČEZ se věnuje řadě dobročinných aktivit. Jednou z nich je projekt Pomáhej pohybem. Každý může pomáhat pohybem, ať už s mobilním telefonem běhá, jezdí na kole nebo chodí na procházky. Svou aktivitou a energií vždy generuje body pro vybraný projekt, který Skupina ČEZ prostřednictvím Nadace ČEZ a získaných bodů finančně podpoří. Více na www.pomahejpohybem.cz

 

Festival byl založen v roce 2003 cestovní kanceláří Turistika a Hory s.r.o., která byla do roku 2009 hlavním pořadatelem festivalu. V roce 2010 byla založena společnost OUTDOOR FILMS s.r.o., která vzala festival pod svá křídla.

Záštitu festivalu udělila náměstkyně ministra kultury České republiky, Kateřina Kalistová a Ministryně kultury Slovenské republiky, Ĺubica Laššáková. Hlavní finanční podporu poskytli Hlavní město Praha, Moravskoslezský kraj a Statutární město Ostrava. Kompletní seznam partnerů, finančních podpor a záštit naleznete na www.outdoorfilms.cz.

 

Společnost Outdoor films získala za dobu pořádání Mezinárodního festivalu outdoorových filmů řadu ocenění. Je např. trojnásobným finalistou soutěže Firma roku Moravskoslezkého kraje (2018, 2016 a 2014), pro festival získal evropskou známku EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe).