středa 3. červenec 2019 0:00

Bikepark Rokytnice: Naplánujte si výlet a přijeďte poznávat krásy Krkonoš

Rokytnice nad Jizerou rozšiřuje od 1. července provoz lanové dráhy Horní Domky a bikeparku Rock-it nice. Celý červenec a srpen bude lanovka i bikepark v provozu denně. Naplánujte si výlet a přijeďte do Rokytnice poznávat krásy západních Krkonoš!

Rokytnice nad Jizerou leží v jednom z nejmalebnějších horských údolí a představuje pomyslnou bránu do Krkonoš i Jizerských hor. Jak v zimě, tak v létě sem proto míří spousta turistů, kteří chtějí aktivně odpočívat nebo jen tak lenošit a kochat se zdejší krásnou přírodou.

 

Ze dvou lanovek, které převážejí návštěvníky na hřebeny západních Krkonoš v rámci zimní lyžařské sezóny, bude tradičně v provozu pouze jedna, a to lanová dráha Horní Domky. Pouhých 500 m od výstupní stanice lanovky Horní Domky se nachází známé rozcestí Ručičky, odkud vede řada turistických cest k zajímavým místům západních Krkonoš. Můžete odtud vyrazit třeba na Dvoračky, k prameni Labe nebo do sousedního Harrachova. V místním infocentru je k dispozici nepřeberné množství propagačních materiálů a turistických map, ze kterých mohou turisté a milovníci cyklo výletů čerpat inspiraci.

 

Celé prázdniny bude v provozu také bikepark Rock-it-nice, který ocení zejména vyznavači adrenalinové cyklistiky. Rokytnický bikepark nabízí tři sjezdové tratě všech úrovní obtížnosti v celkové délce 5 km. Černá trať je vhodná výhradně pro zkušené sjezdaře, kteří se nezaleknou žádné překážky. Pro méně zkušené, ale odvážné, je zde červená trať, po modré se pak mohou vydat i nezkušení sjezdaři, pokud jsou však zdatnými cyklisty.

 

Pro letošní sezonu jsme nově upravili začátky všech tratí, na www.skiroky.cz je nově dostupná virtuální prohlídka v panoramatickém formátu. Rádi bychom letos navázali na tradici závodů ve sjezdu horských kol Rock-it-nice Race, termín závodu je stanoven na neděli 28. července 2019. Zahajujeme první přípravy a doufáme, že letošní ročník závodu předčí všechny předchozí.

 

Přímo u nástupiště lanovky najdete také lanový park v korunách stromů a otevřena bude celé léto i půjčovna kol v odbavovací hale lanové dráhy Horní Domky.

 

Od 1. července do konce srpna bude lanovka i bikepark v provozu denně, od září pak přejedeme na víkendový provoz. Provozní doba lanovky a bikeparku: 9:00 – 17:00 hodin, lanovka jezdí každých 30 minut, jízda ve 12:30 vynechána (polední pauza).

 

„Zahájení letošní turistické sezóny v Rokytnici se uskutečnilo už 1. června, lanovka a bikepark však byly v provozu pouze o víkendech. Navzdory teplému počasí, které láká spíše k vodě, jsme zaznamenali hojnou návštěvnost a těšíme se, že i o prázdninách zavítá do Rokytnice hodně návštěvníků,“ zve do Krkonoš Vít Pražák, ředitel Skiareálu Rokytnice nad Jizerou.

 

A proč nejezdí také lanová dráha na Lysou horu?

 

Výstupní stanice lanovky na Lysé hoře leží v chráněné zóně Krkonošského národního parku. S ohledem na zdejší vzácnou přírodu je pohyb turistů v okolí výstupní stanice lanovky v letních měsících zakázán, zejména proto, že zde není napojení na turistickou cestu.V rámci tradiční Svatomichaelské pouti, která se koná každoročně na přelomu září a října, bude ale lanová dráha na Lysou horu v provozu v režimu okružních jízd - bez možnosti výstupu na horní stanici - a stane se tak jakýmsi největším kolotočem v rámci Rokytnické pouťové zábav