středa 9. březen 2016 0:00

Velikonoční trhy chtějí navázat na světem oceněný advent

Praha zavoní jarem a oslaví Velikonoce největšími trhy v České republice. Ty naváží na úspěšné adventní trhy, díky kterým získala česká metropole v hodnocení amerického deníku USA Today i několika prestižních britských listů titul nejkrásnější vánoční destinace na světě. Jarní trhy nabídnou lidovou zábavu, ukázky tradičních zvyků a řemesel i dobré jídlo. Průvodcem návštěvníků budou opět obrázky Josefa Lady.

Oslavy největších křesťanských svátků začnou v centru metropole 12. března a skončí 3. dubna 2016. V desítkách stánků nabídnou prodejci typické velikonoční zboží, dárky a dekorace. V jarně dekorovaném tržišti se záplavou žlutých květů návštěvníci opět uvidí motivy českého ilustrátora Josefa Lady, ze kterých dekoratéři čerpají stejně jako o Vánocích.

 

Tentokrát vybírají z velikonočních obrázků oblíbeného malíře, který ztvárnil tyto slavnosti v českých vesnicích. „Velký úspěch vánočních trhů u nás i v zahraničí nás samozřejmě zavazuje a rádi bychom ho zopakovali. Chceme proto opět navázat na české lidové tradice, a protože se Josef Lada o Vánocích líbil, byl jasnou volbou také pro Velikonoce. Atmosféru českých obyčejů podtrhne také čistě folklórní program a nabídka klasických českých jídel. Mimo jiné jsme od pamětníků posbírali recepty na přípravu různých druhů punčů, takže je hosté budou moci ochutnat v alkoholické i nealkoholické podobě," upřesňuje Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, organizátora trhů.

 

Na Staroměstské náměstí se vrací česká řemesla

 

Novinkou letošních trhů jsou řemeslné koutky, kde si zájemci mohou vyzkoušet tradiční řemesla a odnést si vlastní výrobek domů na památku. Během tří týdnů se v centru města vystřídají malíři vajíček, pletači pomlázek a košíků, brašnář i kovář. „Důraz tentokrát klademe na vysvětlování a ukázky velikonočních svátků a zvyků. Ty ztvární vystupující hlavně tancem a zpěvem. Dojde i na vyprávění a divadlo, například vynášení Morény," upřesňuje Libuše Klinková, manažerka programu trhů.

 

Program nabídne folklórní soubory i dětské sbory z Čech, Moravy a Slovenska. Chybět nebudou oslavy irského svátku Sv. Patrika, charitativní akce UNICEF s názvem Fronta na záchod ani Mezinárodní hudební festival dechových kapel.

 

Velikonoční trhy – pochoutky pro jarní mlsné jazyky

 

Návštěvníkům nabídnou kuchaři české speciality připravené podle tradičních receptů. Chybět nebude velikonoční beránek, králíček, mazanec či velikonoční perníčky. Milovníky zdravé výživy jistě nadchne pučálka - vegetariánský pokrm z naklíčeného hrachu, který naši předci jedli o velikonočním půstu. Na slano či sladko upravený pokrm nechají kuchaři nabobtnat a nasucho jej opraží, po té osmaží na tuku. Milovníky masa nepochybně potěší tři druhy klobás – kromě tradiční také bylinková či papriková. Ve speciálním stánku návštěvníci ochutnají také jedenáct druhů alkoholických i nealkoholických punčů. Hosty tak zahřeje punč z lesní směsí, štrůdlový punč, pivní punč či jahodový. Sladkou tečkou může být velikonoční pečivo z kynutého těsta slazeného medem – tzv. jidáš.

 

Podoba tržiště a dekorace

 

Staroměstské náměstí získá opět osvědčenou podobu tržiště. Zvířecí ZOO najdou tentokrát návštěvníci přímo pod břízou.

 

Ke své původní podobě se po několika letech vrací také Václavské náměstí. „Letos není v tomto prostoru žádná stavba, ideálně můžeme tedy opět umístit tržiště tradičně ve dvou řadách proti sobě. Tato varianta je pro návštěvníky pohodlná a přehledná," říká Pavel Kocych, architekt trhů. Na Staroměstském náměstí najdou hosté trhů opět Ladovské fotokoutky v podobě obřích knih v jarní podobě. „Rozkvetlé stromy budou nabízet místo k odpočinku v podobě laviček, štíty stánků rozehrají klasické jarní motivy národního umělce. Připomenou lidové tradice, pletení pomlázek, pečení beránka, malování kraslic," upřesňuje Kateřina Hájková z firmy SOS Dekorace.

 

Více informací o trzích najdete na www.trhypraha.cz.