pondělí 21. březen 2016 0:00

Přivítejte jaro návštěvou největšího květinového parku v Evropě

V holandském Keukenhofu se nachází unikátní lesopark s největší kolekcí cibulovitých rostlin nejen v Evropě, ale i na světě. Na 32 hektarech můžete obdivovat pestrobarevné záhony tulipánů, hyacintů, narcisů, modřenců, krokusů, lilií i dalších květin. Pro návštěvníky se park otevírá jen několik týdnů na jaře – letos od 24. března do 16. května 2016.

Cibuloviny jsou zde dovedně zkombinované s různými trvalkami, kvetoucími keři, stromy a uměleckými pracemi sochařů. Krásu květin násobí jejich zrcadlení v několika vodních plochách.

 

Kromě venkovních expozic jsou nádherná květinová aranžmá umístěná ve dvaceti interiérových výstavách, z nichž nejznámější jsou zaměřeny na lilie a orchideje. Dále zde naleznete mnoho odrůd rodu Hippeastrum, čemeřic, begónií, anturií a dalších známých i méně známých květin. Tolik druhů jako v Keukenhofu snad nikde jinde nenaleznete.

 

V pavilonu Willem – Alexander můžete spatřit všechny možné druhy tulipánů, jaké si jen dovedete představit – nízké, střední, vysoké, plnokvěté, s roztřepanými okraji, žíhané, zvonkovité,…… a o barvách ani nemluvě. Rovněž zde naleznete různé druhy hyacintů, narcisů a dalších rostlin. Celým pavilonem prolíná nádherná vůně, o kterou se zasluhují hlavně hyacinty. V pavilonu Beatrix zase můžete obdivovat tisíce orchidejí. Mnoho druhů rostlin si můžete rovnou zakoupit nebo objednat podle katalogů.

 

Keukenhof se nachází u městečka Lisse, zhruba 30 km jihozápadně od Amsterdamu. Návštěvu můžete zkombinovat třeba s prohlídkou Haagu a světoznámého miniaturního městečka Madurodam.

 

Z Lisse se dostanete přímo do Haagu místním autobusem, cesta trvá asi hodinu.