pondělí 29. únor 2016 0:00

Antonika – nové jméno pro pomoc seniorům

V České republice žije okolo 2 milionů seniorů. Jejich největšími problémy jsou pocity osamělosti, nepotřebnosti a jejich životní stereotyp. I to se snaží řešit nově vzniklá Nadace Antonika Simony Krainové, jejímž zakladatelem je společnost Scandal Media Group a generálním partnerem Raiffeisen stavební spořitelna.

„O nadaci jsem uvažovala již dlouho a stále jsem přemýšlela, jakým směrem pomoci se vydat. Nakonec přirozeně vyplynula právě tato cesta. Stáří se týká každého z nás, ale zároveň je vnímáno velmi negativně – všichni chceme žít dlouho, ale nikdo nechce být starý. Přitom si myslím, že stejně jako k ostatním etapám lidského života, i ke stáří patří radost," říká Simona Krainová, patronka Nadace Antonika.

 

„V tuto chvíli jsme na začátku a jsme si vědomi toho, že nezměníme všechno. Co ale změnit chceme, je mimo jiné způsob, jakým budeme k pomoci přistupovat. Těšíme se na konkrétní nápady a projekty, na které by naše pomoc měla směřovat. Jsme připraveni naslouchat," vysvětluje Simona Bagarová, manažerka nadace. Nadace chce v budoucnu přijít i s méně tradičními formami pomoci, které do života starších lidí vnesou zábavu a radost. Podpořené projekty by přitom měly být vždy viditelné, aby bylo jasné, na jakou konkrétní věc pomoc putuje.

 

„Člověk by neměl vzdávat naději na kvalitní život moc brzy. Každá fáze života má svá kouzla a klady. Je potřeba využít každého dne k pocitu plného života, takového, který stojí za to, aby byl prožíván. Zapomenout na rezignaci, negativní myšlenky, na naučenou bezmoc atd," radí psycholožka Kateřina Kantová, která s nadací a Simonou spolupracuje.

 

Své jméno nadace dostala po sv. Antonínovi, který je mimo jiné patronem starých lidí, rodiny a všech, kteří se ocitli v nouzi. Antonika chce pomáhat ve čtyřech základních oblastech: pro domovy seniorů získávat modernější vybavení a zlepšovat podmínky bydlení v nich, zároveň jim přispívat na zdravotní pomůcky.

 

Nadace chce pomáhat i jednotlivcům a v neposlední řadě podporovat aktivity, které starší generaci přinášejí
radost do života.

 

Vizuál k nadaci Antonika Simony Krainové je jednoduchá fotografie plná emocí, která mluví za vše. Simona a křehká babička, Simona Krainová v roli ochraňovatelky. Kontrast tváří, té mladší odhodlané pomoci a té starší, v které je zapsán celý její životní příběh.

 

Za fotoaparátem stála renomovaná fotografka Lucie Robinson. Před fotoaparátem stály kromě Simony dvě čtyřiadevadesátileté krásné dámy z Domova pro seniory Chodov Stanislava Čáková a Věra Švejdová. Pro obě dvě bylo focení hezkým a nevšedním zpestřením dne.

 

Finanční příspěvky pro Nadaci Antonika Simony Krainové je možné již nyní zasílat na účet 5223/5500 pod variabilním symbolem konkrétní oblasti pomoci. Nadace počítá s tím, že by v letošním roce mohla rozdělit až 3 miliony korun získaných zejména od komerčních partnerů.

 

Bližší informace o nadaci jsou k dispozici na webové stránce

www.antonika.cz