pátek 22. duben 2016 0:00

Svoboda zvířat spouští novou petici proti testování na zvířatech – podepsat ji mohou i psi a kočky

24. duben je již tradičně dnem akcí proti pokusům na zvířatech. Organizace Svoboda zvířat dnes u této příležitosti spouští spolu s dalšími členskými organizacemi Evropské koalice za ukončení pokusů na zvířatech informační kampaň o pokusech na zvířatech a petici, kterou pomohou podepsat lidé společně se svými domácími mazlíčky.

Zítra od 14 hodin pak v Praze na Florenci organizuje informační stánek zaměřený na pokusy na zvířatech.

Jen v EU je pro pokusy ročně použito přibližně 12 milionů zvířat. Po celém světě se odhaduje, že jde o 115 milionů zvířat ročně. Ochránci zvířat poukazují jak na etické, tak na vědecké aspekty pokusů.

 

„Nejen, že zvířata v laboratořích velmi trpí, protože testování zahrnuje např. pomalé dušení, násilné krmení, vdechování cigaretového kouře, nanášení dráždivých látek na kůži apod., ale problémem je i vědecká stránka věci – jak se znovu a znovu ukazuje, zvířata nemohou sloužit jako spolehlivý zdroj informací pro lidi", říká Barbora Bartušková Večlová, předsedkyně Svobody zvířat a dodává šokující informaci: „Dle nedávné studie selže 95 % léků při klinických studiích na lidech i přesto, že testy na zvířatech dopadly velice slibně - ať už z důvodu nebezpečnosti nebo prostě proto, že nefungují."

 

Organizace Svoboda zvířat se tématem pokusů na zvířatech zabývá již 21 let. Usiluje například o zákaz testování čisticích prostředků na zvířatech, nahrazování pokusů na zvířatech při výuce na školách či o nahrazení zvířat alternativními metodami pro testování Botoxu. Upozorňuje i na malou podporu alternativních metod. Pouze třetina evropských států podle ochránců zvířat finančně podporuje vývoj alternativních metod, ačkoli jsou povinni tak dle evropské směrnice na ochranu pokusných zvířat činit.

 

Dnes spouští Svoboda zvířat novou kampaň a petici, která stojí na originální myšlence: „Zvířata proti pokusům na zvířatech dosud protestovala marně, tato petice by to měla změnit. Lidé tak na petici uvádějí nejen své jméno, ale také jméno svého domácího mazlíčka. Petici lze nalézt na stránce www.petpetition.org," vysvětluje Bartušková.

 

Cílem kampaně je upozornit na zbytečné pokusy na zvířatech a přilákat k ochraně zvířat nové osoby. „K tomu, aby počet zvířat v laboratořích klesal, potřebujeme pomoc co nejvíce lidí. Zapojit se může každý – ať už finančním darem, nebo jako dobrovolník," dodává Bartušková.

 

V pátek 22. 4. od 14 hodin pořádá Svoboda zvířat v Praze na Florenci (u metra vedle Billy) informační stan. K dispozici budou letáčky, petice na ochranu zvířat, či benefiční předměty. Kolemjdoucí budou se stánku lákat také dobrovolníci v kostýmech.

 

Další informace: www.petpetition.org www.svobodazvirat.cz www.pokusynazviratech.cz www.netestovanonazviratech.cz