úterý 29. listopad 2016 0:00

Nejdůvěryhodnější značky roku 2016: Češi zůstávají věrní tradici

Nejdůvěryhodnější značky českých spotřebitelů byly oceněny na slavnostním galavečeru pořádaném skupinou Atoz Marketing, který i tentokrát proběhl v nádherných prostorách Pražské křižovatky – kostele sv. Anny. Hosty jím opět provedla moderátorka Jolana Voldánová.

Program, který je spojen s dosud nejrozsáhlejší nezávislou anketou zaměřenou na spotřebitelskou důvěru, si v rámci českého prostředí už stačil vybudovat silnou pozici.

 

Spotřebitelská důvěra je jednou z nejdůležitějších hodnot každé značky, a přitom ještě před rokem program, který by v České republice značky na základě spotřebitelské důvěry ocenil, chyběl. A právě to se organizátoři projektu rozhodli změnit. Po startu programu Důvěryhodné značky v minulém roce tak spotřebitelé poprvé získali šanci vyjádřit důvěru a podporu svým oblíbeným značkám.

 

4000 spotřebitelů hodnotilo bezmála 600 značek

 

Do rozsáhlé ankety vedené agenturou STEM/MARK se zapojilo 4000 respondentů. Reprezentativní vzorek českých spotřebitelů hodnotil téměř 600 značek v 60 kategoriích. V anketě bylo letos zastoupeno více kategorií zaměřených na obchodníky, celkem dvanáct, ale zahrnuty byly nově i kategorie spotřebního zboží, služeb, financí a automotive. Díky plánovanému rozšíření tak měli spotřebitelé tento rok možnost hodnotit své favority i v kategoriích, jako jsou například banky, pojišťovny, automobily či cestovní kanceláře. Jednotlivé značky byly do hodnocení zařazeny na základě prodejů ve svých kategoriích.

 

Tradičním a českým značkám Češi stále důvěřují

 

I letos se potvrdilo, že Češi dávají při výběru rychloobrátkového zboží přednost českým značkám s mnohaletou tradicí. Tuzemské značky byly celkově zvoleny coby nejdůvěryhodnější ve více než polovině kategorií. Z FMCG můžeme jako příklad uvést dnes už klasickou značku Kofola, která si stále udržuje své přední postavení před nápojovými giganty, jakými jsou Coca-Cola či Pepsi. Světové lídry v oblasti alkoholu porazila letos v této kategorii stálice české scény – tradiční značka Božkov. A tuzemským značkám dá přitom spotřebitel přednost i při výběru mléčných dezertů a jogurtů, kde na plné čáře zvítězily Pribináček a Mlékárna Kunín.

 

U čisticích prostředků potvrdili spotřebitelé opět nejvyšší důvěru v tradiční značku Savo, zatímco v ostatních drogistických a kosmetických kategoriích stále vedou spíše zahraniční značky jako Nivea, Ariel, Colgate nebo Vichy.

 

V oblasti obuvi a automobilů zabodovaly české značky Baťa a Škoda, úspěch slaví i Samsung, který porazil konkurenci jak v kategorii mobilních telefonů a tabletů, tak i mezi televizemi. Svou pozici obhájily rovněž Alza.cz, která letos vyhrála hned ve dvou kategoriích – v kategorii širokosortimentních e-shopů a prodejců elektra, a Dr. Max mezi lékárnami. Své vítězství obhájily také Lidl Česká republika jako Nejdůvěryhodnější maloobchodní řetězec, dm drogerie markt mezi drogeriemi, OBI Česká republika v kategorii

 

hobbymarketů a značka Shell Czech Republic, která byla zvolena Nejdůvěryhodnější sítí čerpacích stanic. České značky spotřebitelé podpořili i v kategoriích dodavatelů energií, cestovních kanceláří a financí, kde zvítězili hráči jako ČEZ, Čedok nebo Česká spořitelna.

 

Využití ocenění a rozsáhlá podpora vítězů

Mnoho vítězů loňského, prvního ročníku využilo ocenění ve své komunikaci. Logo Nejdůvěryhodnější značka se objevilo na obalech produktů (jmenovat můžeme například vítěze kategorie sýrů – značku Král sýrů). V marketingových kampaních jej využily například řetězce Lidl či Kaufland pro značku K-Classic nebo značky Vitana a Nivea.

 

I přes poměrně krátkou dobu svého působení na trhu si program už stihl vybudovat silné postavení, k čemuž bezesporu přispěla též velká pozornost médií, která mu byla už od počátku věnována. Díky rozsáhlé komunikační kampani se Nejdůvěryhodnější značky objevily nejen v rádiích, v tisku, na internetu a sociálních sítích, ale rovněž v čekárnách lékařských ordinací a na reklamních obrazovkách v MHD, kde spoty vítězů mohly sledovat miliony cestujících.