pátek 3. březen 2017 0:00

Kdo se stal kynologem roku 2016?

Šestý ročník ankety Kynolog roku 2016 už zná své výherce. Na slavnostním večeru, který proběhl v sobotu 25. února 2016, bylo rozdáno 22 ocenění. Absolutním vítězem se stal Václav Ouška, který se loni na podzim se svým psem Qvidem stal Mistrem světa ve sportovní kynologii. V hlasování veřejnosti o nejsympatičtějšího kynologa zvítězila 11letá Martina Bolehovská.

Soutěž jako jediná svého druhu představuje a oceňuje ty, kdo stojí za sportovními výkony svých psů. Ohlíží se za uplynulou sezonou a oslavuje největší úspěchy, kterých český kynologický národ za celý rok dosáhl.

 

Sál Divadla U22 v Uhříněvsi se v sobotu 25. února zaplnil netradiční společností. Své lidské páníčky sem doprovázeli i jejich psí parťáci. Večer totiž patřil jim všem, oslavovaly se úspěchy české kynologie za uplynulý rok 2016. Odborná porota vybírala vítěze ze73 nominovaných kynologů každé z 11 sportovních kategorií a z šesti juniorských. Z jednotlivých vítězů se přímo během večera volil vítěz absolutní – Kynolog roku 2016 a Junior roku 2016. Veřejnost svým hlasováním na internetu vybrala ze všech nominovaných Nejsympatičtějšího kynologa.

 

Zvláštní ocenění – Kynologický počin roku – udělil partner ankety, časopis Psí sporty. Za loňský rok tento titul připadl ANNAMAET ECF Mistrovství Evropy v canicrossu, bikejöringu a scooterjöringu, které se konalo v říjnu 2016 v Novém Městě na Moravě. Večerem již tradičně provázel Vladimír Kroc.

 

Česká kynologická špička

 

Porotci měli během večera nelehký úkol – z jednotlivých vítězů museli zvolit toho nejlepšího. Úspěchů čeští kynologové v roce 2016 nasbírali opravdu mnoho. Tím největším, který nakonec rozhodl o absolutním vítězovi, bylo zlato z Mistrovství světa WUSV ve sportovní kynologii německých ovčáků. Tento titul vybojoval Václav Ouška se svým psem Qvidem Vepeden v říjnu 2016 v německém Meppenu. Vítězkou v kategorii agility se stala Martina Magnoli Klimešová se svou fenkou Kiki – Mistryně světa FCI a vítězka European Open.

 

V canicrossu první místo již potřetí obsadila Martina Štěpánková. Jejími úspěchy loňské sezóny jsou vítězství z ME v Novém Městě na Moravě v scooterjöringu s psem Nickem a canicrossu s teprve ročním Timem. Loňská absolutní vítězka ankety Vanda Gregorová byla i v letošním ročníku velmi úspěšná a zvítězila v kategorii dogdancing. Nejlepším Juniorem roku byl zvolen Zdeněk Smrček – juniorský Mistr Evropy a Mistr republiky v agility. Figurantem roku se stal Václav Kuncl a ocenění Nejsympatičtější kynolog veřejnost udělila Martině Bolehovské. I přes to, že je jí teprve 11 let, se se svým velškorgim účastnila ME v dogfrisbee v Roudnici nad Labem a věnuje se i dogdancingu a agility. Veškeré výsledky naleznete na webu www.kynologroku.cz.

 

Během večera byly představeny nejen hodnocené sportovní disciplíny, ale i dvě nové. Dogbiatlon, který je spojením canicrossu a střelby z bezpečných laserových pušek. Přímo na pódiu si dobrovolníci mohli vyzkoušet, jak se z laserových pušek střílí. Další ukázkou přímo na pódiu byl nosework, nejnovější psí sport, vycházející z nejdůležitějšího smyslu psů – čichu. Psi při něm musí umět rozlišit jednotlivé pachy a označit ten správný, který po něm psovod chce.

 

O anketě Kynolog roku

 

Anketu Kynolog roku organizuje společnost VAFO PRAHA s.r.o., český výrobce krmiv Brit. Šestý ročník měl celkem 11 sportovních kategorií, v každé z nich odborná porota udělila pěti nominovaným kynologům body a určila tak vítěze. U sportů, kterým se věnují i junioři, porota stejným způsobem vybrala nejlepšího ze tří nominovaných juniorů. Odborná porota ze sportovní kynologie zvolila i Figuranta roku a z vítězů jednotlivých sportovních kategorií Kynologa roku a Juniora roku – Absolutního vítěze. Veřejnost hlasovala napříč sportovními disciplínami od 16. ledna do 16. února pro Nejsympatičtějšího kynologa roku.

 

Sportovní kategorie zahrnují agility, canicross a dogtrekking, dogdancing, dogfrisbee, flyball, mondioring, mushing, obedience, pasení, sportovní kynologie a záchranařina. Juniorskými disciplínami jsou agility, canicross, dogdancing, dogfrisbee, obedience a sportovní kynologie.

 

Redakce časopisu Psí sporty, jenž je partnerem ankety, uděluje také ocenění Kynologický počin roku. Tento titul připadne člověku, závodům nebo jinému činu – zkrátka čemukoli, co je dle uvážení redakce tak výjimečné, že si zaslouží být vyzdviženo i tímto způsobem.