pondělí 22. květen 2017 0:00

Kaligrafie – aneb jak procvičit děti ve psaní a sobě „vyčistit hlavu“

Kaligrafie je účinné grafomotorické cvičení pro všechny generace. Děti role středověkých mnichů nebo čínských písařů nadchnou a ani si přitom neuvědomí, že trénují psaní. Pro dospělé zase kaligrafie představuje originální způsob relaxace i možnost, jak získat zpátky úhledný krasopis.

„Zvykli jsme si posílat e-maily, vyťukávat esemesky, a najednou zjišťujeme, že je pro nás čím dál obtížnější napsat pár řádků vlastnoručním úhledným písmem. Řadě lidí to vadí, proto se domnívám, že i to může být jeden z důvodů stoupajícího zájmu o kaligrafii. Umění tvořit krásné písmo je ovšem i zajímavým způsobem relaxace, který přináší v dnešní hektické době tak potřebné zklidnění těla i mysli. A dobrá zpráva určitě je, že kaligrafie baví i děti, které se díky ní učí trpělivosti, soustředění, procvičují si své grafomotorické schopnosti a naučí se i leccos nového z historie,“ říká Martina Linková ze společnosti AladinE, která je známá tím, že se snaží rozvíjet kreativitu a tvořivost dětí i dospělých prostřednictvím zajímavých workshopů i pomocí kvalitních kreativních pomůcek.

 

Návod na dlouhověkost?

 

Kaligrafie, v dnešní době považovaná za jakési umění krasopisu, vznikla asi před 6000 lety ve východní Asii a sloužila k zaznamenávání událostí. Čínští kaligrafové se prý dožívali vysokého věku, a to díky své práci a hlavně schopnosti dokonale se soustředit. Tyto aspekty prý měly pozitivní vliv na jejich tělo i mysl. Při tvorbě, která vyžadovala naprostou koncentraci a uvolnění, se například dbalo na správné dýchání i držení těla.

 

I dnes kaligrafie představuje zajímavý způsob, jak si odpočinout, zklidnit se a odreagovat se od běžných starostí. Při psaní znaků a písmen je zapotřebí soustředit se na každý detail, proto si každý moderní písař při této činnosti nejen zlepšuje své grafomotorické schopnosti, ale zároveň si i odpočine a „vyčistí si hlavu“.

 

„Při kaligrafii se používají speciální štětce, pera, tuše, inkousty a razítka. Je třeba naučit se tyto pomůcky používat, například zjistit, jaký tlak je třeba vyvinout na štětec, jak zacházet s tuší… Je to přece jen něco docela jiného, než psát propiskou nebo malovat vodovkami. Pro profesionály je velmi důležitý i papír. Používá se rýžový, čínský nebo bambusový. Začátečníkům ale úplně postačí i obyčejný, středně savý papír nebo imitace pergamenu,“ radí Martina Linková z AladinE.

 

Jak se hraje na písaře

 

Kaligrafie je ovšem také originální metoda, jak nenápadně přimět starší děti, aby si procvičovaly své grafomotorické schopnosti a přitom se naučily něco nového z historie.

 

„Jenom vymalovávat znaky, písmena nebo číslice by děti dlouho nebavilo. Lepší je udělat si na ně čas a uspořádat jim třeba party ve středověkém stylu, na kterou se ovšem musí dobře připravit. Například vyrobit si dobové kostýmy, připravit občerstvení ve středověkém stylu a vyzkoušet si i řemesla a profese typické pro tuto dobu. Děti pak velmi rády vezmou do ruky brka a při psaní svého jména nebo vzkazů středověkou abecedou ani nepoznají, že se vlastně procvičují ve svých grafomotorických schopnostech,“ dělí se o své zkušenosti zkušená organizátorka výtvarných kurzů a také maminka dvou dětí Martina Linková z AladinE.