pondělí 5. červen 2017 0:00

Češi nejsou srabi říká obří graffiti k filmu Smrtihlav

„Češi nejsou srabi“ říká světu velké graffiti v Praze na Těšnově. Vzniklo u příležitosti premiéry filmu Smrtihlav o atentátu na Heydricha a tvůrci graffiti se k jeho tvorbě sešli symbolicky v neděli 4. července. Tedy přesně 75 let poté, co v nemocnici na následky zranění zemřel Reinhard Heydrich. Slogan „Češi nejsou srabi“ má za cíl ukázat nejen na samotný hrdinský čin Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, ale má vyzdvihnout i roli velké řady členů českého odboje, kteří parašutistům pomáhali a díky svému příspěvku k atentátu velmi často přišli o život.

Pokreslená plocha čítá celkem 60 metrů čtverečních. Příběhy odbojářů a přesvědčení, že Češi nejsou srabi, inspiroval pražské tvůrce graffiti a také tvůrce filmu Smrtihlav. „Náš film Smrtihlav je o jednom z nejnebezpečnějších představitelů nacistického režimu a o statečných mužích i ženách československého odboje, kteří se postarali o jeho zničení,“ říká francouzský režisér Cédric Jimenez

 

„Film je postavený na myšlenkách „odboje“ a odvahy, které byly zapotřebí, aby se skupina Čechoslováků rozhodla vykonat něco nepředstavitelného. Hrdinové příběhu si byli dobře vědomí rizika a věděli, že možná budou muset obětovat vlastní životy. Přesto do toho šli naplno. Zájem společnosti nadřadili vlastnímu bezpečí a nikdy se nevzdali svého přesvědčení,“ pokračuje režisér k hlavním myšlenkám svého zpracování.

 

Záštitu nad uvedením celovečerního filmu Smrtihlav do českých kin přijal ministr obrany České republiky Martin Stropnický. „Atentát na představitele nacistické okupační moci Reinharda Heydricha patří k nejvýznamnějším momentům naší novodobé historie, jejichž odkaz je třeba uchovávat pro příští generace,“ stojí v oficiálním dopise, v němž ministr obrany svou záštitu nad filmem přijal.

 

Snímek francouzského režiséra Cédrica Jimenéze vznikl podle oceňované knihy HHhH a hlavní postavy příběhu v něm ztvárňují hollywoodské hvězdy Jason Clarke (Heydrich), Rosamund Pike (Lina Heydrich), Mia Wasikowska (Anna Nováková), Jack O´Connell (Jan Kubiš) a Jack Reynor (Josef Gabčík) či Stephen Graham (Heinrich Himmler).