úterý 11. červenec 2017 0:00

Dlouho očekávaný návrat slavného obrazu Caspara Davida Friedricha „Děčínský oltář“

Slavný obraz nejvýznamnějšího malíře německého romantismu Caspara Davida Friedricha „Děčínský oltář“ je zpátky na děčínském zámku. 8. července připlul lodí po Labi z Drážďan. Slavnostní přivítání proběhlo za účasti řady významných hostů.

Dlouho očekávaný návrat mistrovské kopie obrazu, který více než sto let vlastnila rodina Thunů, zahájil v Děčíně Wagnerovské slavnosti – Richard Wagner Spiele. Zámek v Děčíně se stal letos poprvé vedle saské Graupy dalším z měst, které prestižní Wagnerovské slavnosti hostí. Premiérově zde byla odehrána inscenace „Kus nebe aneb Až budu věčný“ - fiktivní rozhovor Richarda Wagnera a Caspara Davida Friedricha o vztahu mezi malbou a hudbou.

 

Ti, kteří nestihli děčínskou premiéru hry Johannese Gärtnera, mohou zavítat na zámek Děčín ještě 14. července 2017, kdy proběhne druhé představení. Vstupenky lze zakoupit prostřednictvím portálu VSTUPENKA DĚČÍN. Obraz „Děčínský oltář“, obdivovaný i Josefem Mánesem, bude v tu dobu již v interiéru zámku. „Děčínský oltář“ je považován za jedno z nejvýznamnějších děl evropského romantizmu. „Jsem velice potěšena a poctěna, že se nám splnilo dlouho očekávané přání, které se z počátku zdálo jako téměř nereálné.

 

Návrat takto významného obrazu, jakým je Děčínský oltář, považuji za velký úspěch. Obraz do děčínského zámku patřil více než sto let. Hrabě František Antonín Thun ho spolu se svou snoubenkou koupil přímo od jeho autora Caspara Davida Friedricha v roce 1808. V Děčíně zůstal až do roku 1921, v tomto roce došlo k jeho prodeji galerii v Drážďanech. Návrat jeho mistrovské kopie je důkazem, že naše spolupráce s kolegy ze Saska je úspěšná a smysluplná,“ uvádí Ing. Iveta Krupičková, ředitelka zámku Děčín.

 

„Letos jsme se stali také díky této spolupráci partnery Wagnerovských slavností. Propojili jsme tedy dvě úspěšné aktivity a v den příjezdu obrazu proběhla také na nádvoří zámku děčínská premiéra hry Johannese Gärtnera „Kus nebe aneb Až budu věčný“ obohacena o hudbu z pera drážďanského skladatele Johannese Wulffa-Woestena. Johannes Gärtner je nejen autor hry a producent Wagnerovských slavností, ale také sám ve hře vystupuje, hraje přímo Caspara Davida Friedricha,“ dodává Iveta Krupičková.

 

Obraz „Děčínský oltář“ byl dne 8. července 2017 dopraven do Děčína stejným způsobem jako před 200 lety, tedy lodí po Labi. První úsek cesty z Pirny do Bad Schandau vezl oltář kolesový parník společnosti Saská paroplavba. V Bad Schandau pak následovala slavnostní recepce v hotelu Elbresidenz a po ní pokračovala plavba lodí Bohemia společnosti Labská plavební až do Děčína. V Děčíně pak byl obraz slavnostně zasvěcen za přítomnosti významných hostů, saské ministryně pro vědu a umění Dr. Evy-Marie Stange a generálního konzula České republiky v Drážďanech Dr. Jiřího Kuděly.

 

Obraz „Děčínský oltář“ původně nazývaný „Kříž v horách“ vytvořil Caspar David Friedrich jako svou první olejomalbu, do té doby byl známý jako grafik a kreslíř a proslavil se hlavně svými sépiovými kresbami. Obraz ukazuje „komponovanou“ krajinu, která reálně neexistuje. Je v něm představen hluboce nábožensky pociťovaný přírodní výjev, který je aranžovaný jako ideální krajina a vyzývá pozorovatele k rozjímání. Friedrich stanovil nový zákon doby: „Malíř nemá malovat pouze to, co vidí kolem sebe, nýbrž také to, co odkrývá sám v sobě. A nevidí-li sám v sobě nic, udělal by lépe, kdyby přestal malovat, co vidí před sebou“. ředitelka zámku Ing. Iveta Krupičková a producent Richard ředitelka zámku Ing. Iveta Krupičková a tvůrce mistrovské kopie Wagner Spiele Johannes Gärtner

 

Originál „Děčínského oltáře“ je uložen v drážďanské galerii Neue Meister, kam byl v roce 1921 rodinou Thunů prodán. Zámek Děčín je nejnavštěvovanějším zámkem severních Čech, stoupající návštěvnost je důk azem, že snaha vrátit do zámku řadu předmětů z původního inventáře a navodit tak správnou historickou atmosféru, je tou nejlepší cestou. ________________________________________________________________________________

Zámek Děčín a jeho současná podoba je dílem hraběcího rodu Thun-Hohenstein, který držel děčínské panství v letech 1628–1932. Thunové pocházeli původně z jižních Tyrol a postupně se vypracovali mezi přední šlechtické rody habsburské monarchie. Příslušníci rodu pravidelně zastávali důležité politické i církevní úřady. Např. Lev Thun působil v 19. století jako ministr kultu a vyučování, jeho synovec Franz Thun zastával dvakrát (1889–1896 a 1911–1915) funkci místodržitele v Čechách a v letech 1898–1899 se stal dokonce předsedou rakouské (tzv. Předlitavské) vlády a současně i ministrem vnitra. Za své zásluhy byl roku 1911 povýšen do knížecího stavu. Rod Thunů, původní majitelé zámku, udržoval kontakty s mnoha předními vědci či umělci – Josefem Dobrovským, Františkem Palackým, malířskou rodinou Mánesů atd.

 

Zřejmě nejznámějším návštěvníkem zámku byl hudební skladatel Fryderyk Chopin. Trvalou vzpomínkou na jeho pobyt zůstává valčík As-dur, op. 34, č. 1, zvaný Děčínský, který zde Chopin poprvé uvedl a poté věnoval komtese Josefině Thunové