čtvrtek 27. červenec 2017 0:00

Letní dny nahrávají seznamování přes mobil. Nejvíce se lidé seznamují v červenci

 Seznamování přes mobilní telefon je na vzestupu. Aktivita uživatelů roste především v letních měsících, kdy chtějí více trávit čas ve volné přírodě. Nejsilnějším obdobím je konec první poloviny letních prázdnin.

Slunné počasí a prodloužený den motivuje uživatele k hledání nových přátel, známostí pro trávení volného času i nových partnerů pro vážný vztah. Léto je po předvánočním čase druhým nejsilnějším obdobím, kdy se uživatelé snaží najít partnera. Je to i z toho důvodu, že chtějí mít s kým trávit svůj volný čas a letní dovolenou.

 

Jak vyplývá ze statistik online seznamky pro vážný vztah Yellobar.com, nejvíce si uživatelé hledají nového partnera v létě na konci července. V tomto období zároveň i vzrůstá počet přístupů z mobilního telefonu: „Poslední týden v červenci nám vzrůstá počet mobilních uživatelů o rovných 100 %. Díky našemu responzivnímu zobrazení online seznamky mají uživatelé možnost seznamovat se i na cestách a hledat případného partnera či partnerku v oblasti, kde se právě nacházejí,” říká Michael Hovorka, zakladatel online seznamky pro vážný vztah Yellobar.com.

 

Ten zároveň upřesnil, že v průběhu léta se uživatelé nejčastěji seznamují v brzkých ranních hodinách a ve večerních hodinách. Seznamování na internetu začíná v létě už 8. hodinou ranní, po aktivně stráveném dni pak vzrůstá potřeba najít novou lásku kolem 19. a poté kolem 21. hodiny: „Hlavním časem pro seznamování však i v létě zůstává 19. hodina, kterou můžeme označit za vrchol online seznamování. V tento čas je ostatně i nejvíce nových registrací,” doplňuje Michael Hovorka.

 

Češi tak stále více začínají hledat nového partnera právě na internetu. Za Spojenými státy americkými, kde se online seznamuje každý desátý Američan, však Česko stále pokulhává. Je to způsobeno i vlažným postojem k tomuto druhu seznamování: „Tento postoj zatím přetrává i u mladé generace. Ve výzkumu Scio považuje seznamky za normální způsob seznamování jen necelých 10 % respondentů,” vysvětluje Markéta Šetinová z ModerníLáska.cz, socioložka a psychoterapeutka pro partnerské vztahy.

 

Podle ní data z USA ukazují, že seznamky stabilně nejvíce využívá věková skupina ve věku 25–45 let, dále lidé s vysokoškolským vzděláním a ti z větších měst. „Jejich motivace začít hledat lásku online není překvapivá: nižší možnosti seznámení off-line, velká pracovní zaneprázdněnost a touha seznamovat se efektivně,” uzavírá Šetinová.