pátek 13. říjen 2017 0:00

Květiny ženy potěší více než sex. Přesto je polovina Češek od svého partnera dostává méně často, než by si přály

Květiny ženy potěší více než sex. Přesto je polovina Češek od svého partnera dostává méně často, než by si přály 8 z 10 žen by si přálo dostávat květiny jen tak pro radost. To ale loni pro svoji partnerku udělal pouze každý druhý muž. Více než třetina žen dostala za poslední rok od svého partnera květinu maximálně jednou. Muži darují svým partnerkám květiny nejčastěji k narozeninám nebo svátku, přitom ženy by si je více přály dostávat jen tak pro radost.

V průzkumu společnosti STEM/MARK pro Air Bank se navíc ukázalo, že muži uvádí, že květiny darují častěji, než je ženy ve skutečnosti dostávají.

 

„Drobnosti, kterými se partneři zejména na začátku vztahu chtějí navzájem potěšit, jsou pro dlouhodobé soužití velmi důležité. Pokud totiž ze vztahu vymizí takovéto malé radosti, převládnou každodenní starosti a rutina,“ říká Tomáš Motl, vedoucí výzkumu trhu Air Bank.

 

Výlet, večeře nebo horký čaj během nemoci potěší oba

 

V odpovědích na otázku, čím by jim partner udělal radost, se muži a ženy většinou shodují. Dobrá zpráva je, že se obvykle jedná o snadno splnitelné věci. Podle průzkumu české muže jejich partnerka nejvíce potěší neplánovaným milováním. Nepohrdnou ale ani doma připravenou romantickou večeří, víkendovým výletem a během nemoci horkým nápojem či polévkou. Třetinu mužů by rozhodně potěšila také lahev dobrého vína.

 

Ženy ocení stejné pozornosti jako muži, ať už se jedná o víkendový výlet, doma připravenou večeři, nebo o horký nápoj či polévku v době nemoci. Na rozdíl od mužů ale ženám spíše než milování udělá daleko větší radost, když jim partner daruje květiny. Dostávat od svého partnera květiny jen tak pro radost, tedy mimo příležitosti typu narozeniny, svátek nebo výročí, by si přálo dokonce 83 % žen. To ale za poslední rok pro svoji partnerku podle svých slov udělalo jen 51 % mužů.

 

Zajímavé je, že se muži a ženy neshodují ani v otázce skutečného počtu darovaných květin. Zatímco více než čtvrtina mužů v průzkumu uvedla, že své partnerce darovala za poslední rok květiny více než čtyřikrát, ve stejné frekvenci dostala květinu jen přibližně pětina žen.

 

„Muži určitě nedávají partnerkám květiny častěji kvůli tomu, že by to dělat nechtěli. Je to obvykle z toho důvodu, že je samotné by tento typ dárku i podle výsledků průzkumu prostě nijak výrazně nepotěšil, a proto je nenapadne květiny jen tak pro radost partnerce koupit. Navíc všichni čím dál víc bojujeme s nedostatkem času a někdy také svým pohodlím. Pokud by ale mužům někdo pomohl, to znamená, že by za ně nákup a doručení květin zařídil, a navíc jim to ještě připomenul, je pravděpodobné, že by to dělali častěji,“ dodává Tomáš Motl.

 

 

Výzkum realizovaný agenturou STEM/MARK se uskutečnil v srpnu formou online dotazování na reprezentativním vzorku 518 respondentů ve věku 18 až 65 let.