úterý 30. leden 2018 0:00

Trojská botanická zahrada má vlastní parfém

Botanická zahrady hl. m. Prahy zahájila novou sezonu slavnostním křtem exkluzivního parfému Fata Morgana No. 1. Parfém pokřtily jeho kmotry -  tři krásné herečky Dana Morávková, Klára Issová a Andrea Růžičková (Kerestešová). A nebyl to křest ledajaký – parfém byl zasypán okvětními lístky exotických rostlin a pak se mu připíjelo šampaňským.

Úvodní slova pronesl Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy a stručně představil akce chystané pro návštěvníky zahrady v roce 2018. Již tradičně to bude výstava orchidejí, motýlů, dýní či vinařská slavnost Vinobraní sv. Kláry, přednášky a různé menší výstavy. Novinkami jsou Vonná stezka a expozice věnovaná medonosným rostlinám a včelám.

„Vonná stezka propojí celou naši zahradu prostřednictvím sedmi vonných stanovišť, na nichž zážitkovou formou návštěvníkům představíme aromatické rostliny a jejich vůně,“ uvedl Bohumil Černý. 

 

První zastavení Vonné stezky se nachází v tropickém skleníku Fata Morgana. Návštěvníkům představí zrod unikátního parfému, který vznikl přímo zde v pokladnici rostlinných druhů, jejich rozmanitých tvarů, barev a samozřejmě i vůní.

 

 „Parfém byl vytvořen ze silic z 21 vybraných exotických rostlin, kterým dominuje vůně květů stromu ylang-ylang (Cananga odorata) a citronové trávy (Cymbopogon citratus). Vzácné silice jsme přivezli ze zahraniční expedice na Madagaskar.“ sdělila Klára Lorencová, kurátorka tropických užitkových rostlin.

 

A co k novému parfému poznamenaly jeho kmotry? Dana Moŕávková připomněla, že parfém je ojedinělý a Trojská botanická zahrada je jedinou botanickou zahradou, která vytvořila parfém. Klára Issová prozradila, že miluje vůni ylang-ylang, kterou si každý den dopřává prostřednicvím aromalampy. A Andrea Růžičková má ráda hlavně přírodní vůně, které jí připomínají dětství. Sama prý používá jemné parfémy, které neutlumují čich. Všechny tři se shodly na tom, že se jim parfém Fata Morgana No. 1. velice zamlouvá.

Tajemství unikátního parfému Fata Mogana No. 1

 

Parfém je složen z pečlivě volených ingrediencí zahrnujících vonné látky z květů, semen, kůr, listů a dřev tropických bylin i dřevin, z nichž některé je možné si prohlédnout přímo v expozici tropického skleníku Fata Morgana. Směsi 21 vonných silic dominuje vůně květů ylang-ylang a citronové trávy. Dalšími složkami jsou například vanilka, skořice, kardamom, hřebíček či zázvor. 

 

Parfém byl vytvořen přímo ve skleníku o zimním slunovratu roku 2016. Poté byl zakopán v expozici nížinného lesa, aby nasál informaci o místě, schován před světlem i zraky návštěvníků. Po jarní rovnodennosti byl obohacen o další silice a umístěn do speciálního kotle, v němž část původního parfému zraje dodnes. Kolem letního slunovratu byl odebrán vzorek a předán laboratoři, aby podle něj vyrobila identický parfém. Parfém je nyní možné zakoupit ve skleníku Fata Morgana za 499 Kč (objem balení 5 ml) v limitované edici 950 kusů.