pondělí 2. duben 2018 0:00

ZOO Praha zahájila novou hlavní sezónu

V neděli 31. března se v pražské zoologické zahradě konalo slavnostní zahájení již 87. sezóny. Slavnost začala u lachtanů, kde návštěvníky přivítal ředitel ZOO Miroslav Bobek. Významným hostem akce byla primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová s náměstky Petrem Dolínkem a Evou Kislingerovou.

Paní primátorka ve svém krátkém projevu poděkovala řediteli Bobkovi a všem ošetřovatelům za jejich péči o zvířata a paní Kyslingerová se podělila o svou radost z nových pavilónů. Petr Dolínek prozradil, že se svými dvěma dětmi moc rád chodí do ZOO a ty už tam prošmejdily snad každé zákoutí; jako rodič oceňuje především zdánlivé drobnosti - například lavičky a prvky pro děti a také vydávání knížek o zvířatech.

 

K lachtanímu bazénu pak byli pozváni zástupci skupiny Laura a její tygři, kteří předali šek na 30 000 Kč pro mláďata tygra malajského a na podporu veřejné sbírky Pomáháme jim přežít. Za tuto pomoc pak dostala zpěvačka Lucie Bakešová od lachtana Melouna srdečný a trochu vlhký polibek.

 

A pak se už programu ujali lachtani se svým ošetřovatelem Jakubem Mezeiem. Hlavní hvězdou byl samec Meloun, syn slavného lachtana Gastona, který zahynul při povodni 2002. Meloun a tři samičky se předváděli na klouzačce i ve vlnách bazénu a bylo vidět, že jim cvičení působí radost. Jakub Mezei prozradil návštěvníkům, že při výcviku používá jenom pozitivní motivaci formou odměn.

Dalším bodem programu byly křtiny tří leguánů chutných. Ano, opravdu se tito leguáni, kteří jsou podle Červené knihy IUCN vedeni jako ohrožený druh, jmenují chutní. Proč jsou dnes ohroženým druhem, je asi podle tohoto názvu jasné. Mladí leguáni byli slavnostně pojmenováni Palačinka, Čokoláda a Bramborák, a to na základě návrhu jejich chovatelky, paní Nataši Velenské.

Slavnostní program zakončil koncert skupiny Slza.

 

Celá akce byla opravdu vydařená i přes mírný déšť a přejeme zvířatům i návštěvníkům ZOO Praha v nové sezóně jen samé příjemné zážitky.