středa 11. červenec 2018 0:00

Blíží se poslední pátek třináctého, svátek pro sázkaře

Čeká nás poslední pátek třináctého v tomto roce. Ne každý se ho bojí, ale pověra s ním spojená je jednou z nejsilnějších u nás. Přesto se v posledních letech ukazuje nový trend – pátek třináctého se paradoxně stává oblíbeným dnem sázkařů. 

Z nejnovějšího průzkumu agentury NMS pro společnost Sazka vyplývá, že obavy z pátku třináctého má pouze čtvrtina lidí. Sazka na základě tohoto průzkumu připravila i unikátní Mapu pověrčivosti. Ta ukazuje, že největší strach z tohoto data mají v Plzeňském kraji (42,3 %).

 

Naopak obyvatele Královéhradeckého kraje nechává tento den chladnými, obává se ho pouze desetina lidí. Více než 83 % respondentů uvedlo, že jim zatím pátek třináctého smůlu nepřinesl. Právě naopak. V posledních letech se ukazuje, že se snaží využít tohoto dne ke svému štěstí. Sází i ti, kteří jinak vůbec nehrají. 

 

Třináctka jako šťastné číslo

 

Statistiky společnosti Sazka ukazují, že ve srovnání s běžným termínem sází v pátek třináctého až třikrát více lidí. Minulý rok stejně jako letošní přinesl dva „obávané“ pátky. Společnost Sazka přijala dohromady více než milion sázenek, nejčastěji lidé sázeli právě třináctku. 

 

Mapa pověrčivosti, kterou vytvořila společnost Sazka na základě průzkumu, ukazuje míru pověrčivosti a typické pověry v jednotlivých regionech. Najdete v ní strach z přeběhnutí černé kočky přes cestu, obavu z pátku třináctého, rozsypané soli, rozbitého zrcadla, vykročení levou nohou, strach z projití pod žebříkem nebo ze šlápnutí na víko od kanálu.

 

míra pověrčivosti dle krajů ČR

 

1. Jihomoravský kraj 56,7 %

2. Moravskoslezský 56,1 %

3. Praha 55,7 %

4. Jihočeský 51,9 %

5. Olomoucký 50 %

6. Ústecký 50 %

7. Zlínský 44,4 %

8. Plzeňský 42,3 %

9. Středočeský 42,2 %

10. Vysočina 40,7 %

11. Pardubický 37,9 %

12. Královéhradecký 36,8 %

13. Liberecký 30 %

14. Karlovarský 15,4 %