úterý 5. únor 2019 0:00

Vydejte se na romantické rande do skleníku Fata Morgana nebo do spící zahrady

Ačkoliv je únor chladným měsícem, kdy příroda v našich zeměpisných šířkách ještě spí, v trojské botanické zahradě ho rozehřeje láska. Pozvěte svou drahou polovičku na romantické rande do skleníku Fata Morgana, originálně tu můžete oslavit i valentýnský večer. Přednáška naší kurátorky Kláry Lorencové představí rostliny lásky a jejich tradiční úlohu v milostném životě našich předků.

Koná se 14. února od 17.30. Vydat se můžete na procházku spící zahradou, kde možná uvidíte první kvetoucí dřeviny. V místní vinotéce se pak zahřejete u krbu a společně si vychutnáte výborné svařené víno. Vzájemnou lásku najdete i uprostřed zimy v Troji.

 

Svátek zamilovaných je tradičně spojován s květinami, které symbolicky vyjadřují sympatie mezi partnery. Podle jedné z legend i svatý Valentin obdarovával milenecké dvojice květinami ze své zahrady, šířil poselství lásky a tajně oddával milence. Pokud si chcete v den svátku sv. Valentýna dopřát jedinečný zážitek, vydejte se spolu se svou milou či milým na romantickou procházku noční džunglí plnou tajemství i omamných vůní.

 

Dozvíte se zajímavosti z milostného života rostlin, vychutnáte si sklenku vína z naší vinice a dáma obdrží květinu. Vstupné je 600 Kč pro pár a místa je potřeba rezervovat předem na e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..">Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Počet míst je omezen, tak neváhejte.

 

Rostliny lásky i v unikátním parfému

Mocná Afrodite, starořecká bohyně lásky, krásy, plodnosti a sexuality, dokázala poplést hlavy všem mužům. Lidé od nepaměti hledali prostředky, kterými by dosáhli podobných účinků na objekty svých citů. Využívali k tomu tzv. afrodiziaka, látky různorodého, velmi často rostlinného původu.

 

Mezi tradiční rostlinná afrodiziaka patří exotická koření, jako jsou skořice, vanilka, hřebíček, muškátový ořech, pepř, chilli a zázvor, ale i mnohé aromatické rostliny, například jasmín, růže či ylang-ylang. „Poslední ze jmenovaných rostlin je zároveň základní složkou jedinečného parfému Fata Morgana No. 1, který vznikl a zrál přímo v prostředí našeho tropického skleníku. Ylang-ylang je domorodým označením pro asijský strom kananga vonná (Cananga odorata) a značí něco vzácného a divokého. I náš parfém je vzácný – vyroben byl v limitované edici pro potěchu vašich smyslů,“ říká Klára Lorencová, kurátorka užitkových rostlin Botanické zahrady hl. m. Prahy. Chcete-li svou milou potěšit opravdu exkluzivním dárkem, tento parfém je ta správná volba. Zakoupíte jej v pokladně skleníku Fata Morgana za 499 Kč.

 

Valentýnská přednáška o tradiční úloze rostlin v milostném životě

Přednáška kurátorky Kláry Lorencové se zaměří jak na rostlinnou symboliku, tak i na tradiční používaní rostlin v rituálech, erotické magii a orákulech. Představí skupinu afrodiziakálních rostlin a překvapí zmínkou i o těch botanických druzích, které jsou užívané k opačným účelům. „Přednáška bude zároveň pozvánkou na slavnostní otevření dalšího zastavení Vonné stezky, které připomene u nás polozapomenuté oslavy letního slunovratu. Tento tzv. svatojánský kult je velmi úzce spjat s rostlinami, a to často i v otázkách lásky,“ dodává Klára Lorencová.

 

Přednášku si můžete poslechnout 14. února od 17.30 v příjemném prostředí rostlinného bistra Botanická na talíři, které najdete v Ornamentální zahradě. Vstupné na přednášku činí 50 Kč na osobu. Počet míst je omezen, rezervace není možná.

 

Procházka zimní zahradou

 

Únor je sice často mrazivý a nešetří sněhovou nadílkou, přesto se najdou dřeviny, které již v této době zdobí květy. Nenechte se odradit zdáním spící krajiny a vydejte se ve dvou objevovat první přísliby jara. Možná že potkáte dřevinu příznačně pojmenovanou zimnokvět časný (Chimonanthus praecox). „Tato dřevina pochází z Číny a je schopná odolávat mrazům až -30 °C. V našich zahradách sice není příliš rozšířená, ale rozhodně vás svými neobvyklými květy zaujme. Jsou jemně krémově žluté s hnědočerveným středem a keř je jimi doslova obsypán. Kultivar ‘Concolor’, který v zahradě můžete také objevit, má výrazně žlutý květ bez hnědočerveného středu,“ uvádí Tomáš Vencálek, kurátor dřevin mírného pásma.

 

Procházku můžete zakončit v rostlinném bistru, kde vás zahřeje neobvyklé teplé smoothie. Připravuje se z čerstvého ovoce a koření, je tudíž plné vitaminů a prospěšných látek, které v zimě vašemu zdraví prospějí. Na vinici sv. Kláry můžete posedět v intimním prostředí vinotéky u hořícího krbu se sklenkou svařeného vína vonícího skořicí.

 

Kalendář akcí Botanické zahrady hl. m. Prahy leden – duben 2019

Přednáškový cyklus

do 21. 3.

Ornamentální zahrada – Rostlinné bistro Botanická na talíři

vždy ve čtvrtek od 17.30, vstupné: 50 Kč

7. 2. Jaroslav Škopek – Zimní ptačí hosté

14. 2. Klára Lorencová – Rostliny lásky aneb Tradiční úloha rostlin v milostném životě našich předků

21. 2. Miroslav Malý – Za zahradní architekturou do Holandska

28. 2. Tomáš Vencálek – Sekvojovce Slovenska

7. 3. Jan Ponert – Pleurothallidinae, nejbohatší skupina orchidejí?

14. 3. Pavel Chlouba – Cesty za bramborami Peru

21. 3. Igor Bárta – Suiseki, sugestivní kameny

Ptáci naší zahrady

do 17. 2.

 

Venkovní expozice

denně 9.00–16.00

 

V rámci výstavy umístěné ve venkovní expozici představíme nejběžnější ptačí obyvatele různorodých biotopů (prostředí). Chybět nebude ani prezentace ptačích budek, která upozorní i na možné chyby v jejich konstrukci a umístění a na nevhodné typy těchto příbytků. Seznámíme vás taktéž s problematikou zimního přikrmování ptáků i s nejčastějšími návštěvníky krmítek.

Ve čtvrtek 7. 2. proběhne přednáška ornitologa Jaroslava Škopka nazvaná Zimní ptačí hosté.

Valentýnský večer v botanické

14. 2.

skleník Fata Morgana

od 18.00

Nechte se svést kouzlem valentýnské noci. Procházka setmělým tropickým skleníkem Fata Morgana je netradiční způsob, jak strávit svátek zamilovaných. Dozvíte se zajímavosti z milostného života rostlin, vychutnáte si sklenku vína z naší vinice a dáma bude obdarována květinou. Rezervace prohlídky nutná na: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.">

 

„Open That Bottle Night“

23. 2.

11.00–23.00

Poslední únorovou sobotu otevřeme ve vinotéce náš archiv v rámci celosvětové akce „Open That Bottle Night“. Večer, který je mimořádný právě tím, že otevřete „tu“ lahev, kterou si šetříte na zvláštní příležitost. V prodeji bude limitované množství lahví úspěšných vín z předchozích ročníků, která již v nabídce nejsou. Otevírací doba vinotéky bude v tento den prodloužena do 23.00.

 

Den svařeného vína

3. 3.

11.00–17.00

Víno nemusíte brát pokaždé příliš vážně a u toho svařeného to platí dvojnásob. Můžete nechat vyniknout jen přirozenou chuť vína s trochou koření, nebo naopak vsadit na výraznější a netypické přísady. Zastavte se ve Vinotéce sv. Klára a ochutnejte naše recepty nebo se s námi podělte o ty své.

 

 

Kořeny osobností

Dlouhodobý celoroční projekt v areálu Botanické zahrady hl. m. Prahy

Více než devět desítek osobností poctilo v uplynulých deseti letech Botanickou zahradu hl. m. Prahy svou návštěvou, aby podpořily projekt Kořeny osobností, v jehož rámci dochází ke spojení vzácného přírodního bohatství s těmi největšími postavami současného světa. Projekt má připomínat budoucím generacím nejen jedinečné dědictví přírody, ale také to nejlepší, co dokázal člověk, ať již v oblasti kulturní, sportovní, či vědecké.

 

Slavné osobnosti, které se na projektu Kořeny osobností podílejí, patří k těm, ke komu s úctou a obdivem vzhlížíme, stejně jako s respektem vnímáme krásu přírodního dědictví pražské botanické zahrady. Pro děti je hrdinou Hurvínek či postava Krtečka, pro sportovní fandy Josef Masopust nebo Pavel Nedvěd, pro jiné spisovatel Ivan Klíma, režisér Miloš Forman či architektka Eva Jiřičná a řada dalších. Všechna tato velká jména budete mít možnost potkat na Stezce osobností a díky nim s celou svou rodinou formou jedinečného zážitku poznat a obdivovat poklady rostlinné říše. Prostřednictvím projektu Kořeny osobností si totiž svou cestu k vzácným rostlinám a stromům najdou děti i jejich rodiče.