úterý 29. říjen 2019 0:00

Znáte zázračnou rostlinu, po které se hubne?

Každý z nás touží po krásné pleti, dokonale štíhlé linii a dobře fungujícím trávení, díky kterému si můžeme dopřát jakékoli jídlo. Bohužel, realita není vždy tak růžová, jak bychom si přáli. Naštěstí jí dokážeme trochu pomoci správnými potravinami. Velmi důležitou látkou, která je potřebná pro správné fungování trávení, je vláknina.
Jde o směs nestravitelných sacharidů, která se vyskytuje v některých druzích potravin. Zahrnuje pektin, celulózu nebo lignin. Trávicím traktem prochází v téměř nezměněném stavu.

 

Pro tělo je mimořádně prospěšná, protože na sebe váže odpadní látky, které pomáhá lépe odvést ven. Dělí se na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, přičemž obě jsou pro zdraví a správné fungování organismu nezbytné. Rozpustná vláknina Rovnou můžeme zapomenout na představu, jak se lžička cukru rozpouští ve vodě. Takhle to nefunguje. Tento druh vlákniny dokáže navázat velké množství vody, v těle nabobtná a stane se z ní rosolovitý gel.

 

Během průchodu střevem je částečně metabolizována a využita doslova jako "substrát" pro bakterie, na které má pozitivní účinek. Působí totiž jako probiotikum. Nachází se zejména v ovoci, luštěninách, obilovinách, semínkách, ořeších či v psyliu. Nerozpustná vláknina Tento druh vlákniny při kontaktu s vodou nebobtná. Urychluje však pohyb jídla a odpadních látek v našem těle, když zvětšuje objem natrávené potravy.

 

Charakteristická jsou pro ni silná vlákna, která během jídla poznáte tak, že vám mezi zuby ulpívají kousky slupek či nitek. Vyskytuje se zejména v semínkách, zelenině a ovoci (konkrétně ve slupce a zrnkách), luštěninách, ořeších a obilovinách. Glukomannan Díky svým pozitivním účinkům na trávení je vláknina výborným pomocníkem při hubnutí a také zlepšuje pleť. „Zvýšené množství vlákniny v potravě pomáhá snižovat riziko zánětlivých procesů v trávicím traktu.

 

Redukuje tvorbu kyselin a napomáhá tak udržování acidobazické rovnováhy. Při překyselení se totiž organismus snaží neutralizovat přebytek kyselin minerály ze zásob (z kostí, vlasů či zubů). Tím však ochuzuje tkáně o minerály - kosti, vlasy jsou křehké a lámavé, pleť ztrácí pružnost a zvyšuje se tvorba akné a ekzémů,” vysvětluje výživová poradkyně Mgr. Zuzana Macková. Těm, kdo touží po štíhlé postavě, umí být nápomocný zejména glukomannan. Jde o druh přírodní vlákniny, který se využívá často jako doplněk při hubnutí.

 

Tato ve vodě rozpustná vláknina se získává z kořenů zmijovce indického, známého také jako konjac, který pochází z jihovýchodní Asie. Sušina hlízy zmijovce obsahuje asi 40 procent glukomannanu. Využívá se v bylinných směsích a potravinách jako je tofu, těstoviny či konjakové želé. Velmi populární je i jako přísada do nápojů na hubnutí, například v Choco Power Slim. Pozitivní účinky na tělo Konjac přispívá ke snížení váhy díky tomu, že je nízkokalorický. Navíc v žaludku nabírá na objemu, čímž navozuje pocit sytosti, a také oddaluje vyprazdňování. Jedním z nejdůležitějších pozitiv je působení konjaku na střevní mikroflóru, pro kterou se stává potravou.

 

Vytvářejí se tak mastné kyseliny jako například kyselina máselná, u níž se prokázala schopnost zabraňovat růstu tukových zásob. Na podobné bázi funguje i nápoj Choco Power Slim, který nejenže skvěle chutná, ale především je skvělým pomocníkem v boji proti nadváze. A jako bonus po něm zůstává krásná pleť bez nechtěných pupínků.