středa 22. leden 2020 0:00

Když příroda řekne ne, ale žena stále touží po dítěti

Vdát se či oženit a zplodit potomka, to je životní cesta, k níž se většina lidí upíná. Porodní věk žen se ale zvyšuje a s tím přichází i obtíže a komplikace. Že se jedná o aktuální téma potvrzuje nejen to, že se mu věnují odborníci, nejrůznější diskuze a média, ale i tvůrci televizních seriálů.

Každým dnem přibývá žen, které mají problémy s otěhotněním. Důvodů existuje mnoho, stejně jako léčebných metod. Mnoho žen je odkázáno také na alternativní způsoby těhotenství. A právě této problematice, tedy konkrétně dárcovství vajíček, se věnuje seriál Darovaná vajíčka televizní stanice CBS Reality, který nahlíží do životů lidí toužících po rodinném životě.

 

V čem je problém?

 

Problém nemusí vycházet vždy jen ze zdravotní anamnézy, v dnešní době způsobuje komplikace také životospráva a fakt, že ženy často odsouvají těhotenství, ať už z jakéhokoliv důvodu, na pozdější dobu. Pravdou přitom je, že po pětatřicátém roku života přichází pokles plodnosti. Vliv na plodnost může mít také tělesná hmotnost, obzvlášť její extrémní výkyvy. Obézní ženy mají v těle příliš estrogenu a vajíčka proto nedozrávají, podvyživené ženy jich mají zase nedostatek, protože často ani nemenstruují. Pravdou však je, že nejčastějšími důvody, proč mají ženy problémy s otěhotněním, jsou ty zdravotní. Může to být způsobeno endometriózou, problémy s funkcí vaječníků či problémy s vejcovody, vadami dělohy, neplechu může dělat i imunitní systém člověka.

 

Jaké jsou možnosti?

 

Pokud selže příroda, přichází alternativní možnosti. Jednou z nich je dárcovství vajíček. Léčba pomocí darovaných vajíček je jediná metoda, jak pomoci ženě, u které selhaly opakované pokusy o početí prostřednictvím vlastních vajíček. Je to také řešení pro ženy, které mají zdravotní obtíže, prošly chemoterapií nebo mají vážnou genetickou chorobu přenositelnou na plod. Dárcovství vajíček je v České republice legální a upravuje je zákon, který uvádí, že matkou dítěte je osoba, která jej porodila. Podmínky pro dárkyně i příjemkyně jsou poměrně obsáhlé. Zájemkyně o vajíčka jsou navíc zařazovány dle data do pořadníku.

 

Jaké jsou podmínky?

 

Jak již bylo řečeno, podmínek je celá řada. Příjemkyni musí být například maximálně 47 let, musí mít normální nálezy dělohy a prsou, nesmí prodělat žloutenku typu B a C a pohlavní choroby. Dárkyně musí být ve věku od 18 do 35 let, být v dobrém zdravotním stavu a musí mimo jiné projít řadou testů ať už na pohlavní choroby nebo třeba na nemoci jater či hladinu hormonů v krvi. Buď, jak buď, miliony žen mohou dnes díky této alternativě mít zdravé děti, jen je třeba se smířit s tím, že nebudou pokračovateli rodinné genetické linie. Dárcovství vajíček ale nabízí nový způsob pokračování života, a to je to nejdůležitější.

 

Edukace i inspirace

 

To, že cesta za vytouženým potomkem může být dlouhá ukazuje i pořad televizní stanice CBS Reality s názvem Darovaná vajíčka. Ten je označován za průkopnický a poutavý seriál a vypráví o lidech a rodinách, jejichž děti se rodí z darovaných vajíček. Přináší intimní a důvěrné momenty ze života zainteresovaných žen, které všechny touží po jednom zdravém dítěti. Seriál přinášející edukaci, povzbuzení a inspiraci vysílá televizní stanice CBS reality od 27. ledna.