středa 2. září 2020 0:00

Blogerem roku se stal „jednonožec“ Jiří Švihálek

Cenu Magnesia blog roku převzal 31. 8. na slavnostním vyhlášení výročních knižních cen Magnesia Litera Jiří Švihálek s blogem Pacholek.com.

Šest literárně nejzajímavějších českých blogů loňského roku vybrala odborná porota složená ze spisovatelky Anny Bolavé, básníka Petra Borkovce a publicisty Ondřeje Nezbedy. O samotném držiteli ceny Magnesia blog roku pak rozhodli čtenáři hlasováním na webu Magnesia Litera. Vítězný autor obdrží od společnosti Mattoni 1873 částku 50 000 Kč na knižní vydání blogových zápisků.

 

„Výhra od Mattoni 1873 je určená na vydání blogových zápisků knižně. Já už ale knihu Deník jednonožce vydal, tak přemýšlím ještě nad audioknihou. To je formát, který mě momentálně dost baví,“ řekl při přebírání ceny Jiří Švihálek.

 

O vítězném blogu Jiří Švihálek: Pacholek.com

V minulém roce se Jiřímu Švihálkovi a jeho ženě Katce obrátil život naruby. Na motorce se připletli k těžké dopravní nehodě, po níž skončili v nemocnici, kde se po operaci z Jiřího stává „jednonožec“ neboli, jak se sám nazývá, Pacholeg. Poté, co mu jeho známá na pokoj donesla tužku a papír s doporučením, aby si všechno zapsal, rozhodl své poznámky přenést do blogu, který se rychle začal šířit. Příspěvků je dnes kolem 140 a skládají dohromady deník plný bolesti, zoufalství, narkotik, operačních sálů a převazů, ale i neuvěřitelného optimismu, nadhledu a humoru.

 

Další nominovaní

Kategorie Magnesia Litera blog roku každoročně představuje blogery, jejichž zápisky mají literární kvality, a letošní nominace nebyly výjimkou. Dalšími nominovanými v kategorii byly blogy Knihomam.cz, Městská poezie Brno, Nejsemtabu.cz, Tolasz.cz a Zrzi.cz. V loňském roce zvítězila Michaela Duffková se Zápisníkem alkoholičky, která popisuje svůj boj se závislostí, léčbu a poléčebný návrat do běžného života.