čtvrtek 11. únor 2021 0:00

Krátké filmy – nejlepší český výběr online

Krátké filmy (se stopáží do 40 min.) jsou rok od roku oblíbenější. Nejenže stihnou v krátkém časovém úseku sdělit celou pointu, ale především neobírají o čas. Krátké filmy jsou ceněny i odborníky, tuto kategorii neopomíjí žádná respektovaná filmová cena.

Online kino Dafilms nabídne od 1.3.2021 do 14.3.2021 přehlídku krátkých filmů nominovaných na cenu Český lev. Favoritem je snímek Anatomie českého odpoledne od režiséra Adama Martince. Ten již za něj získal Cenu českých kritiků a má další dvě významné nominace: Český lev za krátký film a Cenu Magnesia v kategorii studentský film.

 

Více informací o krátkých filmech uvedených na Dafilms:

 

Anatomie českého odpoledne

režie: Adam Martinec žánr: hraný délka: 22 minut producent: FAMU – Matěj Paclík

Teploty stoupají a davy lidí se každý den, jako zvířata u pouštní louže, tlačí kolem břehů koupališť. Vyřvávající letní hity umlčí hlášení o dvou pohřešovaných chlapcích. Můžeme být svědky tragédie, nebo ulehnout do stínu s pocitem, že se nás to netýká. Odkaz k tragédii na jezeře Lhota.

 

Pripyat Piano

režie: Eliška Cílková žánr: dokumentární délka: 19 producent: FAMU – Jindřich Andrš

26. dubna 1986: Černobylský reaktor číslo 4 exploduje a stane se největší jadernou tragédií v historii. Pripjať – město, které je postaveno u elektrárny se tak stává městem duchů. Spolu s jeho bývalými obyvateli nás režisérka a skladatelka Eliška Cílková vezme na průzkum paměti tohoto unikátního místa. Poeticky natočený snímek nám ukazuje sílu hudby tam, kde bychom ji nejméně očekávali.

 

Hranice

režie: Damián Vondrášek žánr: hraný délka: 29 minut producent: FAMU – Martina Netíková

Velitel jednotky českých celníků objeví při namátkové kontrole v nákladním prostoru dodávky skupinu imigrantů. Chaotického zásahu využije nezletilý

 

chlapec a uteče do tmy přilehlých lesů. Dle rozkazu je třeba skupinu zadržet v improvizovaných podmínkách a chlapce najít. Jeho otec ale pátrání bojkotuje a jednotka začíná být k zadrženým agresivní. Velitel se nastalou situaci snaží vyřešit v rámci pravidel, ale postupně se dostává do vnitřního rozporu, zda následovat rozkaz, či vlastní svědomí. Noc, která otřese jeho vírou v systém, jenž reprezentuje.

 

Jsme si o smrt blíž

režie: Bára Anna Stejskalová žánr: animovaný délka: 11 minut producent: FAMU – Jakub Košťál, Vratislav Šlajer

Mršina psa, skládka a překrásné můry vysoko na obloze. To je život parazita Steva, který zoufale touží po spřízněné duši. Každý jeho pokus o sblížení ale končí zklamáním. Zemře ptáček, kterého zachrání před jiným psem. Zemře krysa, která se ho dotkne. Šváby ho pod záminkou přátelství oberou až na kost. Naprosto bezbranný v kostře bývalého nositele málem přijde o život pod koly zlombajnu. Na poslední chvíli se ale zjeví ptáček ze začátku příběhu a Steva zachrání. Není to ale tak úplně on… v útrobách mrtvého ptáčka totiž nyní bydlí jiný parazit. Steve konečně nachází spřízněnou duši. Společně se zakuklí a zanedlouho vyletí jako můry k noční obloze.

 

Musí to být bolestivý

režie: David Semler žánr: hraný délka: 15 producent: FAMU – Ondřej Šejnoha

Český student, Danny, vezme svého španělského přítele na výlet na český venkov. V nádražní čekárně se setkají s dvojící místních, kteří však netuší, že jim Danny rozumí, a tak začnou oba chlapce častovat jízlivými komentáři. Je tak jen otázkou času, než dojde ke konfliktu, jehož vyústění bude mít pro oba partnerské páry devastující účinek.