čtvrtek 17. září 2015 0:00

Starejte se o své klouby

Tanec je jedním z nejpřirozenějších druhů pohybu a je prospěšný tělu i duši. Pomáhá nám udržet si kondici, optimální váhu, díky endorfinům přináší pozitivní naladění a stejně důležitý je i pro klouby, které pravidelný pohyb potřebují pro své dobré fungování. Intenzivní námaha, k níž většinou dochází při všech sportovních výkonech včetně těch tanečních, však představuje právě pro klouby a vazy značnou zátěž.

Dbejte o kvalitu kloubní výživy

 

Vhodnou výživou pro kloubní aparát, a to i pro klouby namáhané zvýšenou zátěží, je např. doplněk stravy Proenzi® 3 plus. Kombinace glukosamin a chondroitin sulfátu představuje základní stavební složky kloubní chrupavky a ostatních pojivových tkání. Složení je obohaceno o ExPur komplex, který se skládá z kolagenu typu II a vitaminu C.

 

Vitamin C podporuje tvorbu kolagenu, a tak přispívá k normální funkci chrupavek a kostí. 

 

Klouby a pohyb

 

Tak jako je stěžejní podmínkou tance hudba, podmínkou bezbolestného pohybu jsou zdravé klouby. Vlivem dnešního životního stylu spojeného s nadměrnou zátěží se však bolest kloubů stává realitou stále mladších lidí. Mezi její příčiny se řadí např. obezita, nedostatek vitaminu C či vápníku. Bolest kloubů mohou lidé krátkodobě pociťovat při akutních infekčních onemocněních (chřipka, viróza), ale také kvůli přecenění sil během sportu. Vážnější problémy potom představuje bolest dlouhodobá, za níž může stát špatné držení těla, opakované pohyby škodící kloubům (např. v rámci zaměstnání), ale také artróza či revmatoidní artritida apod.

 

Předcházejte problémům s klouby

 

Nesprávný životní styl je často základní příčinou obtíží pohybového aparátu. Klouby jsou totiž uzpůsobeny tak, aby se co nejvíce hýbaly, což jim rozhodně celodenní sezení v kanceláři neumožňuje. Druhým extrémem je naopak pohyb nadměrný, zejména při sportu, kdy jsou klouby (často jednostranně) přetěžovány a dochází k výraznějšímu opotřebení chrupavky. Vyvážený životní styl a svědomitá péče o klouby jsou proto zásadní pro bezbolestný pohyb.

 

4 tipy pro zdravé klouby

 

1. Sport – vhodné jsou spíše nízkodopadové sporty, které příliš nezatěžují kolena (plavání, jízda na kole).

Při bolesti kloubů se naopak nedoporučuje běh, fotbal či tenis.

 

2. Správná obuv – obuv by měla poskytnout dostatečnou podporu a současně flexibilitu, tak aby se nohy

při chůzi mohly správně ohýbat. Nechte si poradit odborníkem.

 

3. Strava – v jídelníčku by neměly chybět omega-3 mastné kyseliny (ryby, lněný olej), dále ovoce a zelenina

bohaté na antioxidanty a vitamin K (brokolice, špenát), ořechy a semena obsahující mononenasycené tuky

a velké množství bílkovin.

 

4. Výživa – kvalitní a potřebnou podporu kloubů představují i některé doplňky stravy.

 

Tip:

Chcete vyhrát vstupenky na muzikál Mamma Mia? Stačí, když si v období od 1. 9. do 31. 10. 2015 koupíte 1 balení doplňku stravy Proenzi® 3 plus 180 tbl. nebo Proenzi® Comfort 120 tbl. a zašlete kopii účtenky spolu s kreativním sloganem, který nejlépe charakterizuje značku Proenzi®.