neděle 4. říjen 2015 0:00

Když ženy přijdou na kontrolu, jsou rozzářené a sebevědomé

Nosíte brýle nebo čočky a přemýšlíte, jestli by nebylo lepší podstoupit laserový zákrok? Kdo je vhodným pacientem, co přesně vás při operaci čeká a proč ženy po zákroku rozkvetou? Zeptali jsme se oftalmoložky MUDr. Ivany Macejové z pražského centra laserového chirurgie oka Oftum.

Pro koho je vhodná laserová operace očí?

 

Pro člověka, který trpí krátkozrakostí, dalekozrakostí nebo astigmatismem, je mu minimálně 18 let, má alespoň rok, ideálně dva roky ustálenou dioptrickou vadu, nemá příliš tenkou nebo nepravidelně zakřivenou rohovku a netrpí syndromem suchého oka. Zákrok je vhodné provést do 45 let, v tomto věku už se většinou bez brýlí neobejdete, myslím tím brýle na čtení. Kontraindikací je i těhotenství a kojení, případně poruchy hojení tkání, autoimunitní revmatické onemocnění a některé metabolické choroby. Před každým zákrokem je třeba provést důkladné oční vyšetření.

 

Co všechno se vyšetřuje?

 

Kromě přesného počtu dioptrií například zmíněná tloušťka rohovky, respektive poměr mezi tloušťkou rohovky a počtem dioptrií. Při kombinaci příliš tenké rohovky a vyššího počtu dioptrií zákrok provést nelze. Také zkoumáme oční pozadí, tedy stav sítnice a sklivce, a nitrooční tlak. A nesmím zapomenout ani na test produkce slz.

 

Musí se klient na vyšetření nějak připravit?

 

Neměl by minimálně 3 dny před ním nosit kontaktní čočky, protože vytvářejí tlak na rohovku a mohou tím zkreslit výsledky vyšetření.

 

Jak probíhá samotný zákrok?

 

Klient se v dohodnutý termín dostaví k nám na kliniku, kde ho čeká ještě jedno krátké kontrolní vyšetření. Poté mu sestra znecitliví oči anestetickými kapkami. V průběhu operace leží pohodlně na lůžku na zádech a pozoruje zelené světlo.

 

Chirurg s ním po celou dobu komunikuje a vysvětluje mu, co zrovna provádí. Celý zákrok trvá přibližně patnáct minut a je zcela bezbolestný. Po něm odchází pacient do vedlejší místnosti, kde ještě chvíli odpočívá. Následně může odejít domů. První kontrolu podstupuje zpravidla ještě ten samý den, nebo den následující. Moderní metody maximálně urychlily dobu hojení a pooperační citlivost, nejnovější metoda Relex Smile nijak nenarušuje stabilitu ani pevnost rohovky, nehrozí při něm syndrom suchého oka ani narušení zásobování rohovky nervovými vlákny. Je maximálně bezpečný a je aktuálně absolutní špičkou mezi lasery.

 

V čem se dnešní lasery liší od těch před dvaceti lety?

 

Rychlostí, přesností i bezpečností. Počítače, které laserové systémy ovládají, jsou dnes na špičkové úrovni. Už i obyčejný mobilní telefon má v dnešní době tisíckrát výkonnější procesor než počítače excimerového laseru, který se používal v devadesátých letech. Lidé, kteří zákrok podstoupili v devadesátých letech, se například potýkali s haló efektem okolo světelných bodů, protože tehdy se dělaly menší optické zóny. Dnes jsou standardy úplně jinde.

 

Musí se pacient po operaci nějak omezovat?

 

Měl by se minimálně týden vyhýbat infekčnímu prostředí, vadí cigaretový kouř i prach. První den po zákroku je vhodné více odpočívat, oči nenamáhat, jít si dříve lehnout. Několik dní by si pacient také neměl oči mnout. Týden po zákroku doporučujeme nesportovat.

 

Jaký je ideální věk pro odstranění dioptrií?

 

Mezi těmi 18 a 45 lety. Chodí k nám jak studenti, tak čtyřicátníci, ale nejvíce pacientů máme těsně před třicítkou. Zajímavé také je, že k nám chodí více žen, ty tvoří přibližně 60 % našich pacientů. Je jim 28 až 30 let, průměrně mají -3 dioptrie a zákrok většinou podstoupí ve čtvrtek nebo pátek, aby se o víkendu mohly „doléčit". Měli jsme ale i pacientku, která si chtěla nechat odstranit pouhou půl dioptrii, a pacienta, kterému jsme odstranili -12 dioptrií.

 

Proč se zákrok nehodí pro těhotné a kojící ženy?

 

Při těhotenství i kojení kolísá v ženském těle hladina hormonů, tělo více zadržuje vodu. To může mít vliv na zrak, některé maminky se setkají třeba s rozostřeným viděním nebo se syndromem suchého oka. U většiny maminek se po ukončení kojení opět vše vrátí do normálu, je tedy lepší se zákrokem počkat, případně jej podstoupit ještě před otěhotněním.

 

Vy sama jste zákrok také podstoupila?

 

Dlouhá léta jsem nosila brýle i kontaktní čočky a neměla jsem s tím problém, ale pak jsem se rozhodla, že zákrok podstoupím. Sama jsem se vyšetřila, změřila si dioptrie a operoval mě můj kolega, pan doktor Juhás. Bylo zvláštní zažít to z té druhé strany, jako pacient, ale jsem za tuhle zkušenost moc ráda.

 

A hlavně ten pocit, když ráno otevřete oči a vidíte! Denně se na klinice přesvědčuji o tom, jak tenhle zákrok ženám svědčí, většinou neuvěřitelně rozkvetou, zvýší se jim sebevědomí. Když přijdou na kontrolu, jsou krásně nalíčené, mají nový účes a jen září. Ten, kdo vidí dobře, si to nedokáže představit, ale když máte dlouhá léta pět dioptrií a najednou zase vidíte jasně, aniž byste musela mít na nose brýle nebo vám oči vysušovaly čočky, je to neskutečný zážitek!

 

Více informací o zákrocích najdete na www.oftum.cz.