pondělí 2. listopad 2015 0:00

Známé blogerky předváděly módu na podporu boje proti rakovině prsu

Netradiční módní přehlídka proběhla v polovině října Praze. Jejími hlavními aktérkami byly populární fashion blogerky obuté v růžových teniskách. V rámci projektu Ruce na prsa tak společně upozornily na problematiku rakoviny prsu a prošly instruktáží, jak správně provádět samovyšetření. Večerem provázela moderátorka, herečka a modelka Iva Kubelková.

Originální designové šperky představila i Andrea Verešová.

 

Rakovina prsu je v tomto období skloňována ve všech pádech. Symbolem, který už řadu let upozorňuje právě v říjnu na toto důležité celospolečenské téma, je růžová barva. Ta se stala i významnou součástí akce nazvané „Módní čaj o páté". Blogerky, které se pro tento den staly samy modelkami, měly pro prezentaci svého osobitého stylingu využít propojení s růžovými teniskami.

 

Módní přehlídku komentovala IvaKubelková, která se na projektu Ruce na prsa podílí již od samého počátku. Při rozhovoru se svou sestřenicí a známou onkoložkou Petrou Tesařovou dokázaly obě, že i o těžkých tématech se dá hovořit s grácií a lehkou nadsázkou. Obě se navíc shodli, že je prsa provází v jejich kariéře neustále, i když každou trošku jinak.

 

Akci uspořádala obecně prospěšná společnost Dialog Jessenius, která dlouhodobě upozorňuje na význam samovyšetření prsu. „Rozhodli jsme se oslovit pro tuto akci právě módní blogerky, protože jejich čtenářkami jsou mladé dívky, pro které jsou blogy dnes jedním z hlavních informačních kanálů," uvádí ředitelka Dialogu Jessenius Michaela Tůmová a dodává „ Rakovina prsu se týká i mladých dívek, které ale nechceme strašit, právě naopak.

Pravidelné samovyšetření je totiž o získání jistoty, že jsme zdravé, nikoli o hledání zákeřné choroby."

 

O tom jak se dívky v roli modelek cítily, jak si tento večer užily a co se dozvěděly o samovyšetření prsu, se čtenářky dočtou na blozích Nikol Kouklové, Kristýny Polákové, Veroniky Duricové, Sandry a Nikoly Ježkových, Jitky Králíkové a Kristýny Bartoňové, Jany Janaty a Jane Bond a Lucie Van Koten nebo na www.rucenaprsa.cz.

 

DIALOG JESSENIUS o.p.s.

 

Obecně prospěšná společnost Dialog Jessenius vznikla v roce 2009 s cílem rozšířit informovanost široké veřejnosti o závažných onemocněních, jejich průběhu a léčbě a tím zlepšit komunikaci mezi zdravotníky a pacienty i mezi pacienty a rodinnými příslušníky.

 

K hlavním projektům patří publikace edukativních DVD pod souhrnným názvem Průvodci onemocněním, která mají pomoci pacientům s onkologickým onemocněním překonávat těžkou životní situaci a připravit je na to, co je při léčbě čeká. Kampaň Ruce na prsa se zaměřuje na osvětu, prevenci a motivaci veřejnosti k zodpovědnému přístupu k vlastnímu zdraví a životu.

Více informací na www.rucenaprsa.cz