středa 27. leden 2016 0:00

8 rad, jak tělu ulevit od bolesti pohybového aparátu

Bolest je pocitem, který bohužel každý z nás velmi dobře zná, ať je nám 25, nebo 50 let. Často přichází znenadání, o to silněji však do našeho života umí vtrhnout. Příčin bolesti je mnoho, od špatného držení těla přes nadměrnou zátěž po mnohá onemocnění. Bolest se může zhoršovat s věkem, ale i ve spojení s obezitou, vlivem stresu či nedostatkem pohybu nebo naopak jeho přemírou. Existuje řada způsobů, jak od bolesti pohybového aparátu ulevit.

1. Pravidelně se hýbejte

 

Pravidelný pohyb by měl být nedílnou součástí života každého z nás, ať je diář povinnostmi nabitý jakkoli. Díky němu lze řadě problémů předcházet, bolest pohybového aparátu je totiž často způsobena pouhou ochablostí svalů. Upusťte od eskalátorů a vyjděte schody po svých, uvidíte, že i takhle jednoduše se dá fyzická kondice zlepšit.

 

2. Věnujte se tělu před sportem i po něm

 

Sport je jednoznačně pozitivní součástí našeho života, ale i ten je třeba provozovat s mírou a především při něm myslet na své tělo. Před zdoláním 10km běhu věnujte svůj čas pečlivému protažení všech svalů a stejně tak počítejte s časem na protahovací cvičení po odvedeném sportovním výkonu. Rekonvalescence potom bude pro váš pohybový aparát jednodušší a pohyb přínosnější.

 

3. Seďte rovně

 

Mnoho z nás tuto radu vštěpuje svým potomkům od útlého dětství, a přesto ji nedodržuje v dospělosti. Na trhu existuje řada pomůcek, které k rovnému sezení dopomohou, ať už se jedná o ortopedické pomůcky, na první pohled nepohodlné židle, sedací balanční polštářky, nebo něco jiného. Správným sezením a držením těla ulevíte vašim kloubům, svalům i šlachám.

 

4. Zvolte nízké podpatky

 

Za pravdu nám dají zejména ženy, které nosí podpatky do práce kvůli povinnému dress codu. Jsou situace, které vysoké podpatky vyžadují, navíc se mnoho žen cítí atraktivněji. Výzkum dokonce prokázal, že muži se častěji otočí za ženou, pokud slyší známé klapání po chodníku. Vybírejme ale s vědomím, že podpatky zatěžují pohybový aparát a dlouhodobě mohou způsobovat vážnější problémy. Pokud si i tak bez nich život představit nechceme, ideální variantou jsou potom 3–4centimetrové, které na kráse rozhodně neubírají.

 

5. Opět a znovu – zbavte se stresu

 

Bolest zad, krční páteře, ale i ostatních částí pohybového aparátu může být spojena i s dlouhodobým stresem. Není výjimkou, že stres dokáže zablokovat i celá záda, proto ho nesmíme podceňovat. V boji se stresem pomáhají bylinky, jako je například heřmánek nebo meduňka, a i vitamín C má své pozitivní účinky.

 

6. Zkuste akupresuru

 

Tuto čínskou metodu můžeme vyzkoušet i sami doma či v práci, stačí jen vědět, kde najít ty správné body ke stlačování. Při bolesti krční páteře, která může být způsobena dlouhodobým sezením u počítače, nevhodným držením hlavy nebo špatnou technikou plavání, stiskněte místo pod nejvíce vystupujícím krčním obratlem a poté body napravo a nalevo vzdálené 3 prsty od tohoto místa.

 

7. Zastavte akutní bolest

 

Pokud klouby, svaly nebo šlachy přepadne akutní bolest, je třeba vyhledat okamžitou úlevu. K dispozici je v lékárnách i nově volně prodejný lék, který je určený přímo na řešení akutní bolesti pohybového aparátu – Etrixenal 250 mg tablety. Působí v něm účinná látka naproxen, která disponuje 3 stěžejními benefity. Kombinuje v sobě protizánětlivé účinky, analgetické účinky (ulevuje od akutní bolesti) a antipyretické účinky (tlumí teplotu). Užívání naproxenu je obvykle dostatečné 2× denně.

 

Bolest, která přišla znenadání tak nenaruší aktivní den ani klidnou noc. Naproxen vykazuje oproti léčivým látkám ze stejné kategorie nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění. Etrixenal určený speciálně pro bolest kloubů, svalů a šlach tlumí bolest, zarudnutí, otok i horkost, která může být způsobena zánětem.

 

8. Přiložte led

 

Bolest můžeme částečně utlumit i ledováním. Nikdy však nepokládejte led přímo na kůži, zabalte ho do igelitového sáčku a přes ručník přiložte na 20 minut, poté si dejte 40 minut pauzu a opakujte. Příčinou bolesti mohou být i záněty, proto bolesti nedovolte, aby vaše tělo dlouhodobě zatěžovala, a přetrvávající bolest nenechte bez řádného řešení.