středa 10. únor 2016 0:00

Ekzémy aneb Když se toxiny „vrazí“ do kůže

Není tajemstvím, že atopický ekzém patří k rozšířeným chronickým civilizačním onemocněním, a to hlavně v průmyslově vyspělých zemích, kde jím trpí až 20 % dětí. Přitom u celé řady z nich potíže přetrvávají až do dospělosti. Kdo se s atopickým ekzémem setkal, ví, o jak nepříjemné a omezující onemocnění se jedná. Málokdo ale tuší, že jeho příčinou velice často bývají toxické zátěže.

Atopický ekzém je jedním ze zánětlivých kožních problémů zvaných dermatitidy. Zánět kůže může být alergického původu, jako je tomu v případě atopického ekzému, ale vyvolat jej mohou i jiné podněty: infekce, iritace a mechanické dráždění, v případě lupenky třeba autoimunitní zánět.

 

V České republice se podle posledních údajů s atopickým ekzémem léčí nebo léčilo 0,8 milionů lidí. Reálný počet atopiků je však daleko vyšší: někteří své potíže přecházejí. Daleko větší skupina lidí si však uvědomuje limity klasické léčby (zejména podávání léků a mastí, které potlačují a blokují imunitní reakce, čímž sice dochází k potlačení projevů, ale nikoli k objevení jejich příčiny), a proto volí jiné, šetrnější možnosti, jak se svých obtíží zbavit.

 

Atopie jako genetická vada? Ne tak docela!

 

Atopický člověk se rodí má sklony (vrozené) k hypersenzitivě a přecitlivělosti sliznic a kůže. Ty jsou snadno drážděny vnějšími podněty, toxiny, chemickými látkami apod. Organismus na toto dráždění reaguje zánětlivou imunitní reakcí. Dochází k větší produkci IgE protilátek, které při dalším setkání s alergenem vyvolají včasnou alergickou reakci: dochází k otoku, svědění, nadměrné tvorbě hlenu. Typickým příznakem je senná rýma, zarudnutí kůže, svědění a vznik alergického zánětu na sliznicích a kůži.

 

Genetika však není hlavní příčinou problému,ačkoli nás o tom lékaři často přesvědčují. Statistické údaje mluví jasnou řečí. V roce 1996 v ČR bylo diagnostikováno 17,1% dětí s alergiemi (atopické ekzémy 4%), v roce 2006 32% dětí s alergiemi (atop. ekzémy 12%). Od roku 2006 nedochází k výraznému nárůstu (zdroj: Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí, SZÚ).Během deseti let se počet dětí s alergiemi zdvojnásobil, s atopií dokonce ztrojnásobil. Toto číslo je bezesporu alarmující – ovšem není možné, aby v tak krátké době došlo ke změnám v genetickém kódu! Negenetickou a nesmírně zásadní roli u vzniku atopického ekzému a dalších zánětlivých onemocnění kůže jsou toxiny, které se v organismu hromadí a spouští imunopatologické procesy.

 

Pozor na kosmetiku, antibiotika i stres

 

U všech zánětů kůže najdeme společný prvek, a to poškození kožních buněk,jejích struktur, nedostatečná produkce potřebných proteinů, lipidů a dalších látek (kyselina mléčná, urea,...).

 

Důsledkem je snížení a porušení lipidové kožní bariéry, která chrání organismus před průnikem toxických látek a alergenů z vnějšího prostředí. Dochází k jejímu vysušování, zdrsnění, kůže je šupinatá a popraskaná. Toxinů, které způsobují defekty kožní bariéry, je celá řada. K nejobávanějším patří chemické látky obsažené v kosmetice (ftaláty, parabeny, atd), v textiliích, špercích, dále toxiny přijímané potravou (přídatné látky, pesticidy, toxické kovy) a vzduchem (prachové částice, chemické látky z nábytku, smog).

 

Toxinem pro kůži je i řada patogenních bakterií a plísní, například Staphylococcus aureus nebo Candida, které se běžně vyskytují i na zdravé kůži. Pokud však dojde k narušení mikrobiální flóry (například při užívání antibiotik nebo nadměrným používáním desinfekčních prostředků), dojde k jejich přemnožení a poškození kůže. Na dysfunkci bariérové funkce kůže se významně podílí také psychický stres. Při něm se zvyšuje produkce stresových hormonů, které ovlivňují hormonální systém řídící regeneraci.

 

Lymfa v pohybu

 

K obnovení přirozené bariéry kůže a odeznění potíží je nutné obnovit správnou činnost lymfatického systému, který jediný z ní dokáže odstranit toxiny.Ty se lymfou dostávají do vylučovacích orgánů, jako jsou játra a ledviny, a poté mohou být z těla definitivně odstraněny. Zásadní roli v řešení dermatitid sehrává přípravekLymfatex, který obnovuje a zefektivňuje činnost lymfatického systému.

 

STOP alergiím

 

Dalším důležitým faktorem u atopického ekzémuje alergie neboli přehnaná imunitní reakce na běžné látky.Imunitní systém je předrážděný toxiny, které zároveň narušují jeho řízení, a dochází k poškození vlastních tkání alergickým zánětem. Podle tradiční čínské medicíny souvisí alergie s okruhem jater, který je zatížen toxiny, především stresem a potlačovanou agresivitou, kterou organismus nakonec namíří proti vlastním tkáním.

 

Ke zklidnění imunitního systému a nastolení rovnováhy v imunitních reakcích dokonale sloužípřípravky LiverDren, Emoce, Streson, ale i Analerg. Právě na něj byla vytvořena preklinická studie, zaměřená na alergickou rýmu a astma (není tajemstvím, že problematika pylových alergií, astmat a stejně tak ekzémůspolu úzce souvisí). V této studii bylo kromě jiného zkoumáno také množství IgE protilátek, které patří mezi ukazatelealergie. Studie potvrdila, že během roční kúrydošlo k poklesu IgE protilátek a zmírnění, či dokonce vymizení alergických projevů.

 

Celostní medicína a detoxikace pomocípřípravků Joalis nabízí možnost, jakse bránit chronickým zánětům kůže včetně atopických ekzémů. Zvláště u dětí je velmi důležité problémy řešit hned v počátku, aby nedošlo k prohloubení imunopatologie a vzniku dalších alergických projevů. Dětem je určen komplexní sirupový preparát BambiEkzemex.

 

Metoda CIC – kontrolované a řízené vnitřní očisty – dokáže odhalit, které konkrétní toxiny, orgány a nezvládnuté emoce se na přecitlivělé imunitě podílejí, pomůže je z těla vyloučit a v podvědomí zpracovat, imunitu zklidnit, a nastolit v organismu opět normální, zdravý režim.

 

Mgr. Marie Vilánková