pondělí 22. srpen 2016 0:00

Na rakovinu v ČR umírá každých dvacet minut jeden člověk. Nepodceňujte prevenci!

Rakovina v současné době představuje jednu z největších zdravotních rizik světa. Jen v České republice na ni dle statistik umírá každých dvacet minut jeden člověk a každý třetí obyvatel za svůj život jedním z druhů rakoviny onemocní. A přestože vědci v boji s ní urazili obrovský kus cesty, stále existují typy této nemoci, které nelze léčit. Jednou z nejúčinnějších metod boje je tedy stále prevence.

Prevence

 

Na otázku, zda lze rakovině předejít dodržováním zdravého životního stylu, neexistuje jednoznačná odpověď. Přesto je však doporučováno řídit se obecnými zásadami, které riziku vzniku rakovinotvorných buněk mohou předejít. Řeč je především o složení stravy. Ta by měla obsahovat dostatek zeleniny, ovoce, luštěnin, ryb, ořechů a semínek, která obsahují zdraví prospěšné tuky.

 

Často se však setkáváme s případy, kdy i tací, kteří dodržují zásady zdravé výživy, jsou s touto nemocí nuceni bojovat. Ve spojitosti s prevencí se také hovoří o potravinách, které proti rakovině mají působit přímo zázračně. Mezi ně patří například brokolice, hrách, olivový olej či zelený čaj. Na tyto informace se však nelze spoléhat a stále platí, že rakovinu je třeba podchytit v raném stádiu, pokud chceme mít vyšší šance ji porazit.

 

I z toho důvodu Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR svým klientům již od roku 2011 nabízí exkluzivní komplexní onkologické vyšetření zdarma. To probíhá v nejmodernějším pracovišti svého druhu v České republice, v Masarykově onkologickém ústavu v Brně a mohou se jej účastnit vybraní pojištěnci ZP MV ČR, kteří se do programu onkologické prevence přihlásí.

 

Pojišťovna vybírá zájemce na základě poskytnutých údajů o jejich zdraví. „Vzhledem k opravdu vysokému zájmu o tuto prevenci je pravděpodobné, že někteří vybraní účastníci přijdou na řadu i několik měsíců poté, co podali přihlášku do výběru. Nicméně během let, kdy toto vyšetření klientům umožňujeme, došlo k odhalení nádorového onemocnění u necelé desítky klientů. Věříme, že jim zachránilo život.", říká generální ředitel ZP MV ČR David Kostka.

 

Jak vyšetření probíhá

 

Po krátké administrativě začíná nejdůležitější část, a to vyšetření lékařem, který má dostatek času na osobní a rodinnou anamnézu. Lékař fyzikálně vyšetří především kůži, uzliny, poslechne srdce, u žen vyšetří prsa pohmatem a u mužů vyšetří prostatu. To trvá zhruba hodinu a následně si klienta převezme zdravotní sestra, která mu provede další vyšetření - odebere krev na sedimentaci a krevní obraz, biochemii, hormony štítné žlázy, nádorové markery a další. Do prohlídky není zahrnuto ultrazvukové vyšetření varlat a prsou, lze jej však na ten samý den přiobjednat nad rámec pojištění.

 

Podmínkou pro účast v programu je zdravotní pojištění u ZP MV ČR, věk alespoň 18 let a aktuálně dobrý zdravotní stav. Pro pojištěnce jiných zdravotních pojišťoven, kteří by o toto vyšetření stáli, je možnost do konce září tohoto roku od své stávající pojišťovny odejít, přeregistrovat se, a od ledna roku 2017 již být pojištěncem Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky.