středa 23. listopad 2016 0:00

Máte kila navíc? Pozor, abyste mohla otěhotnět!

Ženy, které mají BMI nad 30, mívají mnohem častěji poruchy ovulace, samovolné potraty, těhotenskou cukrovku nebo vyšší krevní tlak, vysvětluje MUDr. Martina Novotná, reprodukční endokrinoložka z Institutu reprodukční medicíny Unica.

Obézní ženy produkují více estrogenu, takže dochází k hormonální nerovnováze. Ta následně způsobuje problémy s mentruací a ovulací. Zatímco BMI mezi 25 a 30 většinou plodnost výrazně nesnižuje, nad 30 už máte zavařeno na problém. I pokud se vám podaří otěhotnět, hrozí vám v těhotenství zvýšení krevního tlaku a těhotenská cukrovka.

 

„Obě tato onemocnění mohou způsobit velké potíže jak těhotné, tak negativně ovlivnit vývoj plodu v děloze. Mohou dokonce celoživotně ovlivnit i zdravotní stav dítěte,“ udává MUDr. Martina Novotná. Ženám s obezitou také hrozí, že budou déle rodit, budou mít při porodu větší ztráty krve a vyšší riziko porodu císařským řezem. Zejména ty ženy, které rodí poprvé.

 

Jestliže máte BMI vyšší než 30, měla byste se pokusit svou váhu snížit, nejlépe pod dohledem obezitologa, který vám pomůže sestavit jídelníček, zvolit vhodný pohyb a určí správnou cílovou váhu. Ideálně byste měla shodit tak 15 % váhy.

 

„Studie ukazují významný pozitivní efekt až u redukce hmotnosti v této hodnotě. Je také potřeba hubnout pomaleji, rozhodně ne za kratší dobu než 12 týdnů,“ vysvětluje reprodukční endokrinoložka z Institutu reprodukční medicíny Unica. Možná díky redukci hmotnosti otěhotníte spontánně, a pokud ne, ani tak nevyšla vaše snaha naplano: snáze otěhotníte pomocí asistované reprodukce, budete mít větší počet kvalitnější vajíček a budete potřebovat méně hormonů při stimulaci.