čtvrtek 30. březen 2017 0:00

Sója a její benefity

Sója a skvělé výrobky ze sójových bobů si našly svoje místo v našich jídelníčkách a stále častěji se setkávám s lidmi, které sója a její benefity zajímají a chtějí jí více zařazovat do svého stravování. Sója je ceněna především pro svůj vysoký obsah kvalitních a lehce stravitelných bílkovin.

Sójové boby obsahují 35-40 % bílkovin (obsah vždy záleží na odrůdě, klimatických podmínkách, způsobu pěstování, atd.). Aminokyseliny, které tvoří bílkoviny sóji, může organismus enzymaticky z natrávené potravy získat mnohem snáze, než je tomu u masa, ryb, drůbeže.

 

Sójová bílkovina je optimálně zužitkovatelná, zejména u osob s nízkou tvorbou žaludečních šťáv. Ve srovnání s živočišnými bílkovinami je sice nižší obsah aminokyselin metioninu a cystinu, ale vhodnou kombinací s jinými potravinami nebo fortifikací (úpravou a doplněním) při výrobě se sója stává plnohodnotnou bílkovinou stejně jako maso, ryby, vajíčka apod. Sója má rovněž lepší složení aminokyselin než obiloviny. Ovšem kombinace sóji či sójových výrobků a obilovin je velmi vhodná, protože obiloviny obsahují metioninu dostatek. To lze skvěle využít při přípravě snídaní a svačinek, kdy kombinace sójových nápojů, jogurtů s obilovinami ať už jsou to vločky nebo celozrnné pečivo je pro naše zdraví velmi přínosná.

 

Druhou významnou složkou sóji jsou tuky, kterých sójové boby obsahuji okolo 18 %. Jsou bohaté především na nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Nesmíme zapomenout zmínit, že sója jako rostlinná potravina není zdrojem cholesterolu.

 

Sójový tuk obsahuje zejména polyenové mastné kyseliny, zejména kyselinu α-linolenovou, která má význam v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Příjem této kyseliny je v naší populaci nedostatečný. Kvalitní tuky sójových výrobků chrání cévy před aterosklerózou (kornatěním tepen). Isoflavonoidy v sóje rovněž obsažené mají schopnost snižovat hladinu celkového cholesterolu v krvi a upravují poměr HDL a LDL lipoproteinů. Zatímco hladina LDL klesá, HDL je vyšší. Dochází také ke snižování hladiny triacylglyceridů v krevní plazmě. Tím se zvýší průchodnost a pružnost cév a následkem je menší výskyt srdečních příhod. Zároveň velmi příznivě působí na naší nervovou soustavu a napomáhá při neurózách, depresích, roztroušené skleróze a vysokém krevním tlaku.

 

Z vitamínů obsahuje sója vitamíny skupiny B zejména B6, B2 a tolik prospěšnou kyselinu listovou. Dále vitamín E, který je účinným antioxidantem. Z minerálních látek je zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku a stopových prvků železa, manganu a zinku. Sójové boby jsou považovány za zásobárnu tzv. fytonutrientů.

 

Patří k nim prospěšné antioxidanty, jako jsou saponiny, fytosteroly a fenolové kyseliny, chránící organismus před škodlivými vlivy volných radikálů. V sóje jsou obsaženy dva rostlinné estrogeny a flavonoid genistein. Její pozitivní vliv na hladinu hormonů si již vyzkoušela nejedna česká žena. Odborníci na výživu doporučují denní konzumaci sóji především ženám v období menopauzy.

 

Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková

S