pátek 7. duben 2017 0:00

Právě probíhá Světový týden alergie. Alergikům může pomoci i čistička vzduchu, potvrdila studie

Letošní Světový týden alergie, který každoročně vyhlašuje Světová alergologická organizace (WAO), začal v neděli 2. dubna. WAO se snaží pravidelně upozorňovat na problémy, které alergie způsobuje jednotlivcům i celé společnosti.

Podle Světové zdravotnické organizace trpí určitým druhem alergie přes 20 % světové populace, ve vyspělých zemích se toto procento zvyšuje. Alergici se snaží vyvarovat látek, které jim způsobují problémy, ať už se jedná o konkrétní potraviny, roztoče nebo pyly. Zapomínají však, že velkou část alergenů dostávají do těla prostřednictvím dýchacích cest a že by měli dbát na to, aby alespoň doma dýchali co nejčistší vzduch.

 

Kvalitu venkovního vzduchu příliš ovlivnit nedokážeme, kvalitu domácího vzduchu ano. Přesto, jak ukazují čísla Světové zdravotnické organizace, může být vzduch doma dvakrát až pětkrát více znečištěn než venku. „Kvalitu vzduchu v bytech a domech negativně ovlivňují běžné činnosti člověka, jako je úklid, vaření ve špatně odvětrávané kuchyni, přítomnost domácích zvířat a především kouření.

 

Měřili jsme kvalitu ovzduší v Praze na Plzeňské ulici za plného provozu a v běžném pražském bytě mimo centrum. Kvalita ovzduší v bytě byla překvapivě o 12 % horší než na rušné křižovatce a limitní hodnoty překročila o 146 %,“ konstatuje RNDr. Jan Hovorka, Ph.D., vedoucí Laboratoře pro studium kvality ovzduší na Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

 

Většina lidí řeší kvalitu jídla a pití, které konzumují, ale o vzduch, který dýchají, se nestarají. Maximálně během sezóny alergií nebo smogové situace zaměřují pozornost na kvalitu vnějšího ovzduší. „Málokdo si ale uvědomuje, že většinu času trávíme ve vnitřních prostorách, v zimních měsících dokonce až kolem 90 %,” vysvětluje Jan Hovorka. Také náš denní přísun vzduchu je šestkrát vyšší než přísun jídla a třikrát vyšší než přísun vody (pokud průměrně vdechneme 12,9 kg vzduchu, sníme 2 kg jídla a vypijeme 3,7 litrů vody).

 

Špatný vnitřní vzduch zhoršuje příznaky alergie. Způsobují to alergeny, například roztoči, plísně nebo pyly, které se dovnitř dostávají zvenku, ultrajemné částice, bakterie a viry nebo škodlivé plyny. 87 % lidí uvádí, že alergická rýma negativně ovlivňuje jejich spánek, a 92 % lidí přiznává, že symptomy alergie ovlivňují jejich práci nebo studium. Celkové náklady na léčbu alergií a dýchacích potíží ve všech zemí EU přesahují každoročně 380 miliard eur.

 

Kvalitu vzduchu doma mohou nejen alergici zlepšit pravidelným větráním, nebo používáním čističky vzduchu.

 

Více informací na www.philips.cz/zdravejsivzduch.