pátek 27. říjen 2017 0:00

Podzim v plné síle aneb aby vás chřipka neskolila

Chřipka a nemoci z nachlazení jsou sezónním strašákem. S příchodem podzimu se zvyšuje nemocnost dospělých i dětí a bacily číhají na každém rohu. Zvláště chřipka mívá rychlý nástup - projeví se během několika hodin a neomylně ji poznáte podle prudké bolesti hlavy, horečky a silné bolesti svalů a kloubů. Únava a vyčerpání vám nedovolí vstát z postele minimálně týden.

Závažný průběh chřipky a různé následné komplikace hrozí především lidem s oslabenou imunitou. Jak se účinně bránit proti chřipce a co nám pomůže zvládnout ji rychleji, pokud už jsme ji dostali?

 

Chřipka se vyskytuje celoročně, ale případů přibývá zejména na podzim a v zimě. Vědci se domnívají, že relativně nízká vlhkost umožňuje virům snadnější šíření. Další tvrdí, že jsme během chladnější části roku více náchylní, protože vlivem poklesu slunečního světla, změnou stravy a deprese dochází ke snížení imunity.

 

Poznejte nepřítele

 

Chřipka je nakažlivé virové onemocnění, které postihuje převážně dýchací cesty. Projevuje se kašlem, rýmou a má výrazné příznaky - nejčastější jsou vysoká horečka se zimnicí, bolesti svalů, kloubů a hlavy. Je zákeřná v tom, že se často vyskytuje v epidemiích, kdy bývají chřipkou postiženy statisíce i miliony lidí a další jsou stále v ohrožení. Skutečná chřipka oslabí obranyschopnost dýchacích cest a vyčerpá kapacity imunitního systému, čímž vzniká riziková situace, pokud se k chřipce přidá akutní infekce.

 

Účinná prevence, polovina zdraví

 

V období chřipkové epidemie se izolujte od nemocných, vyhýbejte se velkému počtu lidí na veřejných místech, a zvláště pak ve stísněných prostorech, jako je hromadná doprava, nákupní centra či kino. Pečlivě dodržujte hygienu rukou, chraňte si ústa a nos u kašle a kýchání kvůli šíření kapénkové infekce. Používejte jednorázové kapesníky, nedotýkejte se očí, nosu a úst po kontaktu ruky s potenciálně infekčními povrchy, jako jsou kliky, nákupní vozíky, bankomaty, peníze apod. Účinnou ochranou před nemocí je také očkování, a to hlavně proti chřipce a pneumokokovým infekcím.

 

Organismus pravidelně otužujte. Pro začátek stačí každodenní půlhodinová procházka na čerstvém vzduchu. Je to nejsnazší způsob, jak zlepšit prokrvení tkání, posílit svalstvo a okysličit tělo. Obohaťte také svůj jídelníček a doplňte jej o vitaminy A, C a E. Všechny tři účinně bojují s volnými radikály, poškozující buňky těla. Zatímco vitamin A pomáhá snadněji překonat rýmu a poradí si i s chřipkou, vitamin E posiluje imunitní systém. Nejdůležitější je ovšem "céčko". Nejenže zvyšuje odolnost organismu a brání virovým a bakteriálním onemocněním, ale výrazně zmírňuje projevy nachlazení, jako jsou rýma, či zarudlé a slzící spojivky.

 

Když už vás chřipka upoutala na lůžko

 

Dostaneme-li chřipku, je nezbytné dodržovat klid na lůžku a dbát na přísun dostatečného množství tekutin a vitaminů. Pomohou nám léky pro snížení teploty, proti bolestem a také prostředky uvolňující ucpaný nos a mírnící dráždivý kašel. Lékaři varují, že závažný průběh chřipky a následné komplikace hrozí především lidem s oslabeným imunitním systémem.

 

Působí proti zánětům a podporuje oslabenou imunitu, proto by ho měli ti, které chřipka ohrožuje nejvíce, začít užívat už v období zvýšeného výskytu nemoci. Pokud už jsme chřipku dostali, Wobenzym ji posílením imunity pomáhá rychleji zvládnout, a zkracuje tak dobu léčby. Navíc pomáhá zabránit dalším komplikacím, které závažný průběh chřipky může vyvolat, jako jsou zánět vedlejších nosních dutin, zánět průdušek nebo zápal plic.