pondělí 13. listopad 2017 0:00

Jak na bradavice

Bradavice na nohou jsou úporným virovým onemocněním, nejčastěji získaným na místě větší koncentrace lidí ve vlhkém prostředí. Protože se jedná o infekci, může se rozšiřovat či se i přenášet na další členy domácnosti. Nejčastěji se k likvidaci bradavice používá tekutý dusík, ať už na dermatologické ambulanci či v domácím ošetření, v kombinaci s domácí aplikací přípravků naleptávající povrchový ochranný val bradavice.

K zničení bradavice lze rovněž použít laser. Při nejvíce šetrné variantě se používá cévní laser, který zatavuje cévy, přivádějící výživu pro celou bradavici, a ta postupně odumírá. Výhodou je rychlost ošetření, zákrok trvá několik sekund, velmi rychlé zhojení a přesnost ošetření, kdy pracujeme s přesností na milimetry a nedevastujeme zdravou kůži v okolí jako je tomu při ošetření tekutým dusíkem. Nevýhodou je většinou nutnost opakovaného zásahu.

 

Při agresivnější variantě laserového ošetření, určené pro úporné bradavice, kombinujeme 2 typy laseru v jednom sezení. Nejdříve v lokální anestézii bradavici celou odpaříme, tzn. že vznikne defekt lehce pod povrch kůže. Poté ještě aplikujeme na spodinu preventivně opět laser cévní k zatavení event. zbytků bradavice. Nevýhodou této silné kombinace je delší doba hojení s otevřenou plochou, tedy se jedná o ošetření bolestivější, s větším rizikem jizvení či infekce. Výhodou je vysoká preciznost zákroku a vyšší procento definitivního odstranění bradavice již po 1 sezení.

 

MUDr.Edita Jatšová

Korektivní dermatolog

Laserové centrum Anděl

www.lcandel.cz