středa 6. červen 2018 0:00

Den neplodnosti - vyšetření zdarma

V červnu si kromě Dne dětí připomínáme i trochu paradoxně Národní den neplodnosti. Neschopností počít potomka trpí v České republice až 20 % párů, přičemž statistiky ukázaly, že na tom muži mají procentuálně stejný podíl jako ženy, o čemž se moc nemluví.

Pražská klinika Iscare chce na tento problém upozornit, všichni muži tak budou moct 6. června 2018 přijít a nechat si zdarma otestovat spermie.

 

Klinické centrum ISCARE funguje v České republice už přes dvacet let. V rámci Národního dne neplodnosti se lékaři rozhodli pomoci mužům překonat ostýchavost a předejít tak možným problémům, které mohou nastat ve chvíli, kdy se rozhodnou založit rodinu. Ve středu 6. června mezi 14 a 17 hodinou si může kterýkoli muž přijít nechat udělat spermiogram zdarma a bez předchozího objednání.

 

„O zvyšující se neplodnosti u mužů svědčí například výsledky posledních zájemců o darování spermatu u nás na klinice. Z pětadvaceti mužů splňoval pouze jeden kritéria dárce spermií,“ popisuje Jaroslav Hulvert, primář IVF klinického centra ISCARE. Jen na této klinice si nechá spermie prověřit zhruba 40 mužů týdně.

 

V případě zhoršených hodnot spermiogramu někdy postačí pouhá úprava životního stylu.

 

Nejčastějším onemocněním mužů je tzv. oligospermie – nízký počet aktivních spermií. Velký vliv na toto onemocnění má právě partnerův životní styl. Doporučuje se tedy omezit kouření a pití alkoholu, a naopak doplnit vitamíny zejména E a C. Pokud toto nezabere, dá se problém řešit tzv. inseminací, kdy jsou spermie, v době ovulace ženy, zavedeny přímo do děložní dutiny.

 

Jiné časté onemocnění způsobující neplodnost je varikokéla. Rozšířené žíly u varlat mají za důsledek zpomalování krevního oběhu v šourku a můžou vést až k impotenci. Naštěstí i tento problém lze odstranit jednoduchým chirurgickým zákrokem. Asistovaná reprodukce je dnes na tak vysoké úrovni, že i muži, u kterých nebyly v ejakulátu nalezeny spermie, mají šanci počít s partnerkou vlastního potomka. Pokud má muž alespoň několik spermií, lékaři jsou schopni je získat operační cestou z varlat či nadvarlat.

 

Zmrazení spermií jako investice do budoucnosti

 

Předejít možným rizikům plodnosti jako je třeba závažné onemocnění nebo úraz pomůže také social frezing neboli zmrazování zdravých pohlavních buněk.

 

Své zkušenosti s tím má i český badmintonista a olympionik Petr Koukal, který prodělal rakovinu varlat. Kvůli nemoci neměl jistotu, jestli mu nebude hrozit neplodnost, v ISCARE má proto uložený zmrazený vzorek pohlavních buněk. „Je dobře, že se o těchto věcech mluví. Chtěl bych apelovat na všechny české muže: myslete dopředu a nechte si udělat vyšetření spermií. Nikdy nevíte, co se může stát,“ řekl Petr Koukal.

 

Preventivní zmražení spermií a vajíček je ideální ve věku kolem dvaceti let. Uskladnění pohlavních buněk vyjde asi na 3,5 tisíce korun na tři roky. Za každý další rok se pak tisícovka korun připlácí.