středa 1. srpen 2018 0:00

Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?

Při příjmu potravin dochází k poměrně složitému procesu jejich zpracování. Pokud máte rádi jídelníček složený z různorodých jídel, můžete způsobit svému zažívání nemalé problémy. Navíc se nevhodným párováním ochuzujete o potřebné výživné látky. Zvyšte jejich příjem ze zdravých potravin pomocí vhodného kombinování.
Zlepšíte si tak zažívání a navíc se vám otevřou dveře do světa nevšedních chutí. Inspirujte se také lahodnými recepty na osvěžující smoothie koktejly.

 

  1. 1.Přírodní antioxidanty a zdravé tuky

Mnoho druhů ovoce a zeleniny obsahuje takzvané karotenoidy. Jedná se o přírodní pigmenty dodávající potravinám, jako jsou například rajčata, mrkev a špenát, jejich krásně syté odstíny. Karotenoidy můžeme považovat za přírodní antioxidanty, které pomáhají organismu v boji proti předčasnému stárnutí buněk. Tyto důležité sloučeniny jsou rozpustné v tucích. Co to v praxi znamená? Když tělu dopřejete kombinaci ovoce či zeleniny a zdravých tuků, bude schopno přijmout mnohem více karotenoidů.

 

Tip expertky: Mezi zdravé tuky rozhodně patří avokádo, lněné semínko, olivový olej a oříšky. Nebojte se tyto zdroje nenasycených mastných kyselin zařadit nejen do přípravy salátů, ale i osvěžujících ovocných či zeleninových koktejlů.

 

Recept na smoothie koktejl: Snídaně to go

1 pomeranč

½ banánu

½ zralého avokáda

1 hrst mandlí

50 ml mandlového nápoje

 

  1. 2.Vitamín C a železo

O důležitosti vitamínu C má většina lidí povědomí již od útlého dětství. Na význam železa ovšem velmi často zapomínáme. Pokud bychom dlouho zanedbávali jeho příjem, mohli bychom si přivodit celou řadu onemocnění, především pak chudokrevnost. „Železo je v potravinách zastoupeno ve dvou formách – hem a non-hem. Forma hem se vyskytuje především v živočišných zdrojích potravy bohatých na hemoglobin, tedy v červeném mase, rybách nebo drůbeži, a je pro tělo snadněji vstřebatelná,“ objasňuje expertka Susan Bowermanová.

 

„Zatímco non-hem železo se objevuje zejména v rostlinných zdrojích potravy, jako například luštěninách, sušeném ovoci, obilninách a zelenině. Abyste tělu dodali z non-hem železa maximum, vždy jej kombinujte s vitamínem C, který kromě citrusových plodů naleznete i v kiwi, brokolici, zelí nebo černém rybízu. Nebojte se tedy do oblíbeného koktejlu se špenátem přidat kousek kiwi a zpestřit listový salát osvěžujícími kousky grepu,“ doporučuje Susan.

 

Tip expertky: Pokud upřednostňujete rostlinnou stravu před živočišnou, a nemáte tak přísun hem železa, sáhněte po červené řepě. Ta patří mezi tradiční léčiva proti chudokrevnosti. Váš salát rozzáří krásnou barvou a navíc zvýší odolnost vašeho organismu.

 

Recept na smoothie koktejl: Vůně orientu

2 hrsti baby špenátu

1 čajová lžička čerstvě nadrhnutého zázvoru

½ nakrájeného grapefruitu

1 lžička medu pro oslazení

150 ml vody

 

  1. 3.Zelený čaj a citrón

„Zelený čaj je považovaný za zázrak, který se dle výzkumů výrazně podílí na prodloužení doby aktivního života. Díky obsahu tzv. fytonutrientů navíc působí jako prevence před vnějšími hrozbami pro organismus a posiluje jeho obranyschopnost,“ zdůrazňuje expertka Bowermanová. Abyste z těchto látek vytěžili co nejvíce, ochuťte váš polední šálek čaje čerstvě vymačkaným citrónem. Díky bohatému zastoupení vitamínu C pomůžete tělu vstřebat maximum potřebných užitečných sloučenin. „Během letních dnů má ale málokdo chuť na šálek horkého čaje. Svým klientkám proto doporučuji přípravu ledových matcha tea nápojů. Matcha tea je speciálně namletý prášek pocházející z Japonska, který díky unikátnímu způsobu zpracování v sobě zachovává antioxidanty, aminokyseliny, minerály a různé druhy vitamínů,“ navrhuje expertka.

 

Tip expertky: Nejste fanouškem citrónů? Nebojte se experimentovat a ozvláštněte čaj i jiným druhem ovoce, které se na první pohled může zdát netradiční. Vyzkoušejte třeba šťavnaté kousky osvěžujícího ananasu nebo čerstvé jahody.

 

Recept na koktejl: Matcha cha-cha

1 hrst jahod

½ banánu

1 lžička prášku matcha tea

250 ml kokosového nápoje

5 kostek ledu