středa 5. září 2018 0:00

Po IVF léčbě nemusíte ani ležet, ani přestat pracovat

Velkou část pacientek klinik asistované reprodukce zajímá, jestli po přenosu embrya budou muset na neschopenku a následujících 14 dnů proležet. Opravdu si tím zvýší šanci na otěhotnění, nebo je to zbytečné?

Žádná fyzická aktivita, nic nezvedat, nestresovat se, zbytečně neuklízet a nejraději jen ležet v posteli a čekat, jestli se embryo uchytí.

 

„Některá IVF centra skutečně dávají po transferu embrya automaticky neschopenku. Z mých zkušeností to ale ničemu nepomůže. Pokud je embryo zdravé a životaschopné a žena nemá žádné zdravotní potíže, otěhotní i bez jakýchkoliv režimových opatření. Naopak, po transferu by žena měla dělat všechno tak, jak je zvyklá. Tedy chodit do práce, pokud sportuje, tak dál sportovat, a nestresovat se tím, jestli to vyjde nebo ne,“ konstatuje MUDr. Karel Řežábek, CSc., primář Institutu reprodukční medicíny Unica.

 

Když totiž žena otěhotní přirozeně, také žádná speciální opatření nedodržuje – a to z toho důvodu, že o svém těhotenství ještě minimálně dva týdny neví. „Snažíme se, aby celé IVF bylo co nejblíže přirozenému procesu. Po přirozeném otěhotnění žena dál sportuje, je aktivní, pije kávu… Po IVF můžete dělat totéž, stačí naslouchat vlastnímu tělu. Pokud máte chuť si zacvičit, zacvičte si. Jestliže máte chuť na kávu, dejte si ji. A jestli se vám chce spát, spěte,“ popisuje lékař. Podle něj závisí úspěšné otěhotnění především na kvalitě embrya a jeho správném vývoji, nikoliv na tom, jestli žena vykonává fyzickou aktivitu či nikoliv.

 

Podle MUDr. Karla Řežábka naopak některé ženy stresuje, že by po IVF transferu musely jít na neschopenku. „Mají obavy, že jim dá zaměstnavatel výpověď, jestliže budou muset ležet po každém IVF cyklu. Jiná situace nastává, pokud žena vykonává těžkou manuální práci nebo pokud v práci zažívá každodenně silný stres. Pak je samozřejmě pracovní neschopnost na místě.“

 

Ani s doplňky stravy to před otěhotněním a během těhotenství není třeba přehánět. „Doporučil bych užívat určitě kyselinu listovou a železo. Kyselina listová působí jako prevence vývojových vad plodu a z přirozeně přijímané zeleniny ji žena těžko pokryje. A železo je dobré užívat hned od začátku těhotenství, aby si žena udělala zásobu pro tvorbu červených krvinek svých i miminka, nebo kdyby například začala krvácet,“ vysvětluje MUDr. Karel Řežábek.

 

Ostatní doplňky stravy pro těhotné už jsou podle něj zbytečné. „Pokud žena nedrží nějakou drastickou dietu, což bych v těhotenství ani při snaze otěhotnět nedoporučoval, žádné dodatečné vitaminy ani minerály nepotřebuje. Tímto tématem se zabývalo několik dlouhodobých studií a žádná z nich nutnost užívat doplňky stravy nepotvrdila,“ uzavírá lékař.