pátek 19. říjen 2018 0:00

Základy řízené detoxikace

Detoxikace znamená očistu. Očistu od látek, které škodí. Ty totiž narušují chod organismu a způsobují disharmonii. Někdy lehkou, jindy vážnou – záleží na mnoha faktorech. Například na tom, jakou máme imunitu, jak dobře funguje samodetoxikace nebo třeba kolik nemocí jsme přechodili, kolik léků spolykali, kolik stresu podstoupili...

Každý z nás je unikát

 

Možná si říkáte, proč by právě toxiny měly být zdrojem zdravotních potíží? Vždyť žijeme všichni podobně, ve stejné zemi, potýkáme se s podobnými problémy, trápí nás stejné stresy, obklopuje stejný vzduch... Skutečně: organismus člověka je na jistou dávku toxicity zvyklý a zdravý imunitní systém si s tím dokáže poradit. Jenže organismus člověka je unikát a nikde na světě nenajdeme dva, které by se shodovaly. A tak zatímco u někoho funguje imunita naprosto skvěle a nedovolí, aby se toxiny začaly v tkáních usazovat, druhý má bránu pro škodlivé látky otevřenu dokořán.

 

Závěrem snad ještě poznámku: detoxikace vám neublíží. Ať už se s její pomocí chcete zbavit konkrétních potíží, anebo jen preventivně očistit organismus a vrátit mu vitalitu, nešlápnete vedle.

 

PROČ detoxikovat?

 

* Toxické látky se v těle hromadí zejména kvůli sedavému způsobu života, stresu, konzumaci nevhodných potravin, užívání hormonů, antibiotik, pohybu v znečištěném ovzduší, pobytu v místnostech se zvýšeným elektrosmogem (mobily, tablety, elektorspotřebiče).

* K nejznámnějším příznakům „toxicity“ v organismu patří únava, zvýšená teplota, záněty, bolest.

* Detoxikace je vhodná jak při akutních potížích, tak při chronických.

 

JAK detoxikovat?

 

Podpůrnou variantou jsou domácí očistné kúry, jichž existuje celá řada. Stačí se podívat na internet nebo do knihovny. K zevrubnému zkoumání svého zdraví, pochopení jeho zákonitosti, odhalení jádra problému a navrácení harmonie do organismu slouží tzv. celostní přístupy a metody. Jednou z nich je i řízená a kontrolovaná detoxikace Metodou C.I.C..

 

Tento druh detoxikace (CIC metoda) patří mezi holistické, celostní metody a má za to, že společným jmenovatelem různých zdravotních potíží je toxin, který se vlivem životního prostředí a stylu usazuje v tkáních a narušuje normální funkce organismu. Metoda pracuje s celým organismem včetně psychiky, kterou v žebříčku důležitosti řadí na nejvyšší příčky.

 

Jaké známe TOXINY? * Mikroorganismy a jejich toxiny (spojené např. s prodělanými infekcemi). * Anorganické toxiny (chemické látky, toxické kovy, radioaktivní látky, ale také léky). * Organické toxiny (mykotoxiny, organické droby a jedovaté sloučeniny). * Metabolity a součásti některých potravin (kasein, laktóza, lepek, metabolity masa,...). * Emocionální toxiny vznikající hromaděním stresu a emoční dysbalancí.

 

* Toxiny vznikající na základě trávicích a biochemických procesů.

 

4 kroky detoxikace:

 

* Prvním krokem je narušení bloků, které znemožňují organismu detoxikaci.

* Druhým krokem je pak vyloučení toxinů z postižených tkání a odstranění přebytku, nebo naopak nedostatku energie.

* Třetím důležitým krokem je docílit toho, aby organismus sám toxiny z těla vyloučil (močí, stolicí, lymfou, hlenem, potem,...).

* Čtvrtým a neméně důležitým krokem je regenerace tkání.

 

TRPĚLIVOST je základ

 

Se stejnou dávkou „trpělivosti“, s níž jsme nechali své zdravotní potíže vzniknout, bychom měli přistupovat k detoxikaci. Tělo potřebuje čas. U někoho se jedná o týdny, většinou však o měsíce, v některých případech až roky. Řada potíží však mizí v průběhu detoxikace.

Cílená detoxikace organismu není léčebná metoda a přípravky, které k ní slouží, nejsou léky. Přesto však má na lidské zdraví nesmírně pozitivní dopad. Pomáhá totiž organismu navrátit schopnosti, díky nimž tělo i mysl získávají zpět svou ztracenou kondici.