pátek 18. leden 2019 0:00

Akupunktura při léčbě neplodnosti? Je to pomocník západní medicíny

Akupunktura, jako jedna z metod tradiční čínské medicíny, umí napravit různé zdravotní problémy – pomoci od bolesti či dokonce při léčbě neplodnosti. O jejich zázračných účincích věděli již lidé ve starověké Číně, dnes akupunkturu a další alternativní přístupy používají doktoři při léčení neplodnosti po celém světě.

V kombinaci s postupy moderního lékařství, jakým je i IVF léčba, můžeme tělo na otěhotnění lépe připravit. Jak se tyto metody vzájemně doplňují a proč je vhodné jejich využití zvážit, to vysvětluje MUDr. Kateřina Veselá, PhD., lékařka a ředitelka kliniky reprodukční medicíny a preimplantační genetické diagnostiky Repromeda.

 

Zjistit, kde je problém

Všechny metody tradiční čínské medicíny vnímají lidské tělo jako celek a snaží se zjistit příčinu zdravotních problémů a tu odstranit. I proto je v případě akupunktury stěžejní počáteční spolupráce s terapeutem, který musí nejdříve klienta „vyzpovídat“ a pokusit se tak odhalit skutečnou příčinu onemocnění.

 

„Kromě samotného dotazování lze také původce nerovnováhy v organismu zjistit vyšetřením jazyka nebo pulsovou diagnostikou. Na základě toho pak terapeut vybere akupunkturní body, do kterých jsou zapichovány tenké sterilní jehličky. Pokud se podaří bod uvolnit, dochází k odblokování problému a je tak obnoveno správné proudění energie v těle,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Veselá, PhD. Člověk se díky této metodě může zbavit různých zdravotních problémů, jako jsou alergie, bolesti zad, kloubů či právě neplodnost.

 

Neplodnost a akupunktura

 

Podle tradiční čínské medicíny jsou nejčastějšími příčinami neplodnosti nedostatečné prokrvení reprodukčních orgánů, vyčerpání ledvin či zablokovaný chlad v děloze. Proto pokud má žena problémy s početím, terapeut v rámci léčby zjišťuje například podrobnosti týkající se její menstruace – jaká je její pravidelnost, zda krvácí slabě či silně, jaká je barva krve a další. Pomocí těchto indicií se pokusí odhalit, kde je problém a poté zahájit akupunkturní léčbu, která dokáže podpořit klasické západní metody.

 

„Využití těch nejlepších a nejadekvátnějších moderních metod a postupů asistované reprodukce představuje základní pilíř k úspěšné léčbě neplodnosti. Pokud však žena není v psychické pohodě, může celý proces skončit nejen neúspěchem, ale také ztrátou velkého množství energie. I proto se blokády v těle vyskytují často u žen, které jsou vystavené nepřiměřené psychické či fyzické zátěži, a tak je v takových případech vhodné zvážit využití alternativních metod léčby,“ podotýká MUDr. Kateřina Veselá, PhD.

 

Příčiny neplodnosti se pak nejčastěji řeší ušní akupunkturou, protože právě na uších se nachází nejvíce akupunkturních bodů odrážejících lidské orgány. Léčba tradičními postupy však může také využívat dalších metod, například fytoterapii, kdy se k léčbě používají bylinné směsi přesně sestavené podle konkrétního problému ženy.

 

Před i po IVF

Akupunktura dokáže přispět k celkové pohodě a uvolněnosti organismu, proto je skvělým pomocníkem při přípravě na transfer embrya do dělohy ženy. Samotným přenosem však proces nekončí, velice důležité je i následné zahnízdění oplodněného vajíčka. To mohou znesnadnit křeče nebo kontrakce dělohy, ke kterým pokud po IVF dojde, může dojít dokonce k potratu. Akupunktura je schopná přispět i k uvolnění organismu v této fázi, snížit nebezpečí křečí a ulehčit tak uchycení embrya.

 

Kromě akupunktury či fytoterapie centrum reprodukční medicíny Repromeda nabízí párům i další metody léčby, které vycházejí z alternativní medicíny. Patří se sem například biorezonance BICOM, která se řadí mezi neinvazivní metody a dala by se přirovnat k elektroakupunktuře. Klienti kliniky se s lékaři mohou poradit také o vhodném stravování či cvičení, které dokáže tělo zharmonizovat a připravit na těhotenství.