sobota 27. červenec 2019 0:00

Nadměrné pocení

Nadměrné pocení je velmi rozšířeným problémem,který se dá řešit více prostředky. Definitivním řešením je operační zákrok, který je poměrně náročným na celkovou rekonvalescence. Druhou nejúčinnější variantou je použití botulotoxinu/BTX/ .

Cílem ošetření je díky BTX zablokovat aktivování potních žlaz. Tedy z mozku vychází impuls, který se dostává k potní žláze, ale neprojde přes překážku tvořenou BTX a potní žláza tedy nezareaguje uvolněním potu.

 

Zákrok je prováděn většinou bez jakékoli znecitlivění. U citlivější pokožky je pochopitelně možné nanést 1 hod před samotným ošetřením znecitlivující krém, po kterém ustoupí většina nepříjemných vjemů. Poté lékař tou nejjemnější jehličkou vpichuje malé množství BTX přímo do pokožky. Celá procedura je velmi rychlá, netrvá většinou déle než 10 min. Následné 2 dny poté je vhodné se vyhnout extrémně potivým vyvolávajícím faktorům, jako je sauna atd.

 

Redukce pocení nastupuje pozvolna, plného účinku dosahuje cca po 2-3 týdnech a efekt přetrvává standartně 6-9 měsíců. Poté je možné aplikaci BTX opět kdykoli zopakovat.

 

Nejčastěji ošetřenovanými oblastmi jsou podpaží,dlaně, plosky.

 

Použití BTX však má i svá omezení. Ošetření není možné provést v těhotenství, během kojení a při některých neurologických onemocněních.

 

Zákrok je velmi šetrný, provázený jen minimem komplikací. Nejčastějším problémem po aplikaci do oblasti dlaní bývá též částečné omezení silových schopností ve smylu zmenšení síly stisku či omezení jenmé motoriky, pokud byl zákrok proveden i bříška prstů.

Často bývá diskutováno i následné zvýšené pocení v oblastech sousedících s oblastí se zablokovým uvolňováním potu BTX, ale ve většině případů jde čistě o subjektivní pocit, kdy je spíše vnímáno normální neovlivnění pocení celé pokožky.

 

Závěrem se dá říci, že BTX v léčbě nadměrného pocení je jedna z nejmodernějších, nejefektivnějších metod s nejdelším účinkem působení a nejmenším rizikem komplikací.

 

MUDr. Edita Jatšová

Korektivní dermatolog

Laserové centrum Anděl