čtvrtek 24. říjen 2019 0:00

OSTEOPORÓZA se může týkat i vás

Osteoporóza, tichý zloděj kostí, nejčastěji potkává ženy. Přestože je povědomí o této nemoci poměrně široké, preventivní vyšetření absolvuje jen cca čtvrtina žen, které jsou osteoporózou nejvíce ohroženy. Tuto poměrně zákeřnou nemoc je potřeba si připomínat častěji než jednou ročně, a to proto, abychom jí mohli snadno předejít.

Boj s osteoporózou není snadný, a tak je důležité dbát na prevenci. Právě ta by se měla skládat z dostatku každodenního pohybu, vyvážené stravy bohaté na vápník a vitamín D.

 

„Nemusíte se trápit hodinami posilování. I 10 minut správných cviků stačí jako prevence. To propojte s procházkami a plaváním. Nejenže budete dělat něco pro své tělo, ale budete se cítit lépe,“ doporučuje osobní trenér Radek Laci. Kromě pohybové prevence by se nemělo zapomínat ani na správné doplnění vitamínů a minerálů.

 

Často ale ani bohatá strava na vápník nám neposkytne dostatek potřebných látek a minerálů, a tak je užitečné hledat pomoc v podobě léku. Vhodný je například léčivý přípravek, který dodá dostatečný přísun vápníku, vitamínu D a pěti důležitých kostních minerálů (hořčík, zinek, měď, mangan a bor), jež hrají významnou roli v metabolismu kostí.

 

 V České republice trpí osteoporózou 16,4 % obyvatel nad 55 let 1 , přičemž častěji postihuje ženy. „Nemoc se mnohdy téměř vůbec neprojevuje, a proto se jí říká ‘tichá nemoc‘. Často ji odhalí až náhodné RTG vyšetření, nebo léčba po náhlé zlomenině. Správná diagnostika je přitom poměrně jednoduchá, stačí si vyžádat u svého obvodního lékaře denzitometrické vyšetření, případně navštívit osteocentrum,“ doporučuje MUDr. Jiří Jenšovský, CSc. z Osteocentra Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

 

Pokud nemoc neodhalíte včas, v pozdějších fázích se projevuje bolestmi zad, zmenšením tělesné výšky až o 20 cm, sníženou pohyblivostí hrudního koše a páteře, ale také kyfózou, tedy vytvořením „hrbu“. Prevence a včasné vyšetření jsou tak klíčové zejména pak s přibývajícím věkem či při zvýšených rizicích vzniku nemoci. Včasná diagnóza je totiž nesmírně důležitá pro následnou léčbu.