úterý 19. leden 2016 0:00

Zpět do kondice – vsaďte na zimní jídelníček

Možná také teď prožíváte povánoční stres z prosincového hodování a trápí vás, že jste to letos opět nedodržela a opět se ládovala hromadou jídla. Nevyčítejte si to. A že v tom zdaleka nejste sama, se můžete přesvědčit ve většině fitness center i na různých skupinových lekcích.

Dostat se po Vánocích zpět do formy není tak těžké, ovšem bez bez komplexního, zdravého a hlavně dlouhodobého přístupu k vlastnímu tělu to asi nepůjde.

 

Nový rok, nové cíle, nové možnosti

 

Něco na té motivaci k prvním měsíci v roce zkrátka bude. Je to skvělá příležitost nejen k bilancování a stanovení nových cílů, ale také k novým začátkům a novým zkušenostem. Stanovte si své cíle, ale i konkrétní cesty k těmto cílům, pak se vám nestane, že se už v únoru vrátíte do zajetých kolejí.

 

Cvičení

 

„Začít" je polovina cíle. A u cvičení to platí dvojnásob. Bez pohybu se kilogramů nabraných během svátků nezbavíte. Samantha Clayton, fitness odbornice společnosti Herbalife, radí využít jakýkoliv pohyb. Ať už je to chůze do schodů namísto eskalátorů, aktivní hraní si s dětmi, koulování, sáňkování, parkování na nejvzdálenějším místě od domu nebo vystupování z tramvaje o zastávku dříve. Nemusíte si prvního ledna kupovat permanentky do přeplněného fitness centra, abyste jej zklamaná od konce ledna už nenavštívila, ale využijte raději všechny možnosti kolem sebe.

 

Co jíst před a po cvičení?

 

Také v obavě ze zbytečné kalorické zátěže před cvičením raději nejíte a trénujete hladová? Vyvarujte se této chyby. Dejte si malou svačinku hodinu před cvičením jako zdroj sacharidů a proteinů. Vhodné je celozrnné pečivo, ovoce či müsli tyčinky bez polevy. Vyhněte se těžkým a tučným jídlům nejméně tři hodiny před cvičením. Zatížíte si tím trávení a dojde k odčerpání krve ze svalů směrem k trávicímu ústrojí.

 

Vyhýbáte se naopak jídlu po cvičení?

 

Děláte velkou chybu. Úspěšná kajakářka Veronika Vojtová namísto toho doporučuje: „Braňte se hladu proteinovými tyčinkami. Já je mám vždy po ruce. Vejdou se mi do kapsy, takže mě kdykoli zachrání před hladem nebo při nutkání mlsat." Svým složením proteinové tyčinky podpoří růst svalové hmoty, zasytí a nepřidávají prázdné kalorie.

 

Zapomeňte na detoxy, vsaďte raději na zimní jídelníček

 

Na rozdíl od horkého letního počasí je v zimě nutné tělo pro větší spalování zahřívat. Naši předci věděli, co je správné a právě jejich jídelníčky jsou prověřené generacemi.

 

Konzumovali hlavně lokální a sezónní potraviny. Organizmus v zimě funguje pomaleji, je proto třeba volit jinou stravu než v létě. Vyhýbat bychom se v zimě měli citrusovým, tropickým a subtropickým plodům. Ochlazují totiž organizmus. Ze zeleniny není vhodná listová zelenina s vysokým obsahem vody (například ledový salát), rajčata nebo okurky. Samozřejmostí je omezení cukru, bílé mouky a alkoholu. A naopak, vesele si můžeme dávat jablka, hrušky, kořenovou zeleninu, řepu, cibuli, česnek či jakoukoliv nakládanou zeleninu a zelí.

 

Tradičními pokrmy našich předků jsou také ovesné vločky, jáhly, kroupy či pohanka. Právě pohanka svým obsahem rutinu podporuje činnost cév. Zima přeje koření, nejen tomu pálivému. Doplňte své pokrmy například skořicí, zázvorem, chilli, paprikou, kurkumou a různými bylinkami. Zeleninu volte raději tepelně upravenou či kvašenou a denně konzumujte polévky. Studené mléčné produkty vyměňte za luštěninové pomazánky. Vyhněte se hutným a příliš sytým jídlům s knedlíky, moukou a tučným masem. Přestože zahřejí, nejsou pro hubnutí vhodné.

 

Příklad zimního jídelníčku podle nutričních odborníků:

 

Snídaně: Teplá obilná kaše – například ovesná, jáhlová nebo pohanková s domácím jablečným kompotem a skořicí, ovocný čaj.

 

Oběd: Krémová zeleninová polévka s celozrnným chlebem; tučnější ryba doplněná kroupami, celozrnným kuskusem, quinou či zeleninou; plátek hovězího masa s rýží.

 

Večeře: Teplý luštěninový salát doplněný sezónní vařenou, pečenou či grilovanou zeleninou; teplý zeleninový salát, zázvorový čaj pro zahřátí.

 

Svačinky: Luštěninové pomazánky (červená či zelená čočka, fazole, cizrna), teplé polévky, saláty se sezónní zeleninou (celer, jablko a zázvor).

 

Volbou sezónní zeleniny a ovoce podpoříte nejen své trávení, spalování, ale především zdraví obecně. Lokální potraviny v zimě podpoří vaši imunitu a kvašené produkty dodají ztracené vitamíny a minerální látky po svátečním hodování. Nemusíte se vzdávat salátů, stačí je doplnit o vhodné tepelně upravené suroviny.

 

Tip na závěr: Nedělejte z hubnutí vědu. Jen se zamyslete nad tím, co jíte, připojte pohyb a vánoční kila odejdou pryč stejně rychle, jako přišla.

 

.