úterý 23. květen 2017 0:00

Jak vybrat správnou masáž a jak se na ni připravit

Thajská, havajská, orientální, ajurvédská, relaxační, olejová… Masáží, které si dnes můžeme dopřát, je nepřeberně. Která vám však udělá dobře a jak se na ni připravit?

.

Sázka na jistotu je thajská olejová masáž

 

Pro člověka, který jde na masáž poprvé, je dobré konzultovat nejprve vlastní zdravotní stav s lékařem. „Při některých chronických onemocněních nemusí být určité druhy masáží vhodné. Konkrétně je třeba přistupovat citlivě k ajurvédské masáži. Při nerovnováze v organismu může zapůsobit spíše kontraproduktivně. Stejně tak, pokud nás trápí nějaký problém a jdeme na tuto masáž nevyrovnaní, může se po ní objevit bolest hlavy – což nelze přičítat špatné práci maséra,“ varuje odborník na wellness Martin Pařízek.

 

Naproti tomu za univerzální a bezproblémovou pro všechny považuje thajskou olejovou masáž, která je především o relaxaci a navození pocitu harmonie. „U nás ji vyhledávají především ženy. Je tak uvolňující a pohodová, že při ní hosté nezřídka i usnou,“ popisuje odborník. Pro maximální požitek z masáže je vždy dobré uvolnit mysl, nad ničím nepřemýšlet, nemluvit a vnímat jen práci rukou maséra, to efekt masáže znásobí.

 

Pro rozhýbání těla a na bolavé svaly je pak podle odborníka vhodná thajská tradiční masáž, která se provádí v zapůjčeném oblečení, provádí se při ní i různé protahovací cviky a někdy se proto také označuje jako asistovaná jóga. Je užitečná například po sportovním výkonu, kdy se svaly dobře protáhnou, a proto tuto masáž často volí sportovci. „Při větších problémech a bolestech či blokacích je ale vždy dobré navštívit spíše fyzioterapeuta. Masáž rozhodně nelze považovat za univerzální pomoc na zdravotní problém,“ upozorňuje Pařízek.

 

Masáže lze doporučit také těhotným ženám. Existují speciální těhotenské masáže, které jsou v posledních letech velmi vyhledávané a oblíbené. Vždy je ale potřeba maséra o těhotenství informovat, některé masáže totiž mohou nastartovat nevhodné reakce v těle. Těhotenské masáže jsou pak vždy prováděny jen na určitých částech těla – krční páteř, dolní končetiny, zkrátka partie, které v tomto stavu nejvíce trpí. Masáž se pak provádí vsedě či vleže na boku.

 

Na jaře volte ajurvédské masáže, v létě hammam

 

Jaro je obdobím, kdy lidé kladou důraz na očistu a oživení těla i mysli. Nejen v tomto období, ale i později – v teplých letních dnech, jsou výborné ajurvédské masáže, které rozproudí lymfu. „Zvláště silnější lidé mají v teplém počasí problém s oteklými dolními končetinami, což je výsledek toho, že lymfa nefunguje tak, jak by měla. Ajurvédská masáž lymfu znovu rozproudí a navíc pomáhá k celkové detoxikaci organismu,“ doporučuje specialista.

 

Očistné účinky mají také orientální masáže zvané hammam. U nás jsou ještě málo známé, ale ti, kdo je absolvují, často mluví o pocitu znovuzrození, omlazení… Jejich součástí je peeling, který důkladně odstraní starou kůži, hýčkající ošetření mýdlovou pěnou a masáž vyživujícími kvalitními oleji, což je zejména v létě více než žádoucí.

„Hammam tělo navíc stimuluje nejrůznějšími způsoby – od nervových zakončení při ošetření mýdlovými bublinkami přes střídání teplot vody, která při polévání tělo jakoby obemkne, až po zklidňující masáž a závěrečné vyživení kvalitními a příjemně vonícími oleji – použité na suchou pokožku nemají zdaleka takový efekt, jako na vlhké kůži, kdy se přes póry dostávají snadněji dovnitř,“ podotýká odborník.

 

10 tajných tipů Martina Pařízka pro příjemnou masáž:

 

1. Před jakoukoliv masáží je ideální navštívit saunu, která rozehřeje tělo a skvěle připraví svaly na následnou masáž. Před příchodem na masáž se osprchujte a přijďte alespoň 5 minut předem, abyste mohli přesně zrekapitulovat objednávku a celkově si navodit pocit klidu a pohody.

 

2. Hloubková masáž určitě není vhodná s kocovinou a také při náběhu na nemoc (v rámci zdraví vlastního i zdraví maséra). Zatímco u saunování platí, že jím můžete přicházející nemoc zastavit, u masáže se naopak nemoc spíše rychleji „rozjede“.

 

3. Vhodným rozpoložením pro masáž není ani situace, kdy vás trápí nějaký osobní problém, po hádce s partnerem apod. Tady spíše doporučuji jít ven, do lesa a tam poslouchat šumění listí. Opravdu to funguje a tento jev se dokonce označuje jako „zvuková masáž“.

 

4. Největší chybou je jít na masáž před náročným programem. Osobně nejraději chodím

na masáž odpoledne, kdy si po ní mohu dopřát už jen odpočinek, nechat v sobě doznít dojmy. 5. Není dobré přijít na masáž hned po velkém fyzickém vypětí – což platí i u sauny. Nejdříve je důležité nechat tělo trochu zklidnit.

 

6. Pokud chcete jít na masáž během dne, pak si raději opravdu naplánujte celý den jako relaxační, věnovaný pouze sobě. Čím dál oblíbenější je program Den pro zdraví, který nabízí například Wellness Horal – zahrnuje masáž, tříchodový fitness oběd, celodenní neomezený vstup do termálních bazénů a saunového světa, navíc s možností prostory wellness kdykoliv během dne opustit a vyjít si třeba na chvíli na procházku do okolní přírody. Tedy zasvětit kvalitnímu odpočinku opravdu odpovídající čas.

 

7. Před masáží je dobré dvě až tři hodiny nejíst, případně jen malou svačinku – kvůli pohodlí, navíc náročné trávení aktivizuje vnitřní orgány, místo aby odpočívaly. Ale nechoďte na masáž ani hladoví a také hned po ní se nehrňte k jídlu.

8. Před masáží pijte – tekutina je důležitá pro chod lymfy. Pijte proto i po masáži.

 

9. Po masáži v sobě nechte doznít dojmy a minimálně dvacet minut odpočívejte. V tomto detailu jednoznačně poznáte základní rozdíl mezi kvalitními wellness centry. Někde si člověk může dopřát jen masáž, pak se oblékne a odchází – není mu umožněn následný odpočinek. V našem Wellness Horal i v L-Spa v hotelu Lanterna hosta ukládáme na lehátko do měkké deky, servírujeme čerstvě uvařený, kvalitní sypaný čaj a sušené ovoce, aby mohl co nejdéle relaxovat a pak se ještě přesunout do jiných částí wellness světa. Po masáži je ideální opět navštívit saunu a prodloužit tak účinky masáže.

 

10. Pokud máte možnost, dopřejte si relaxační masáž alespoň jednou týdně. U lymfatických masáží se doporučuje pro dlouhodobější efekt projít delším blokem masáží – ideálně 10 masáží jednou za tři až čtyři dny.