čtvrtek 5. duben 2018 0:00

Největší saunová událost roku je zahájena! SaunaFest2018 láká na 50 zážitkových ceremoniálů v podání světových mistrů

Příznivci saunování a zdraví prospěšné relaxace mohou od 5. do 7. dubna navštívit mezinárodní SaunaFest2018, který se koná v Aquapalace Praha. Největší událost svého druhu v ČR nabídne až 50 ceremoniálů, koupele v unikátním čanu pod otevřeným nebem, metličkování či akustické masáže.

Akci dnes zahájil uznávaný malajský odborník na saunování Lay Pang Ong, Saunový mág Pavel Hofrichter, mistr světa v saunových ceremoniálech Jiří Žákovský a moderátorka Hana Reinders Mašlíková, která je tváří letošního ročníku.

 

Festival je určen široké i odborné veřejnosti a nabízí to nejlepší ze saunových animací a bohatý doprovodný program. „Návštěvníci mají možnost zažít koupání v unikátním kotli, tzv. čanu, pod kterým se topí dřevem. Vyzkoušet si mohou také ojedinělou proceduru metličkování v podání mistrů z Litvy či pozoruhodné akustické masáže, kombinující příjemný dotek a zvuk,“ uvádí komerční ředitel Aquapalace Praha Tomáš Dufek.

 

Součástí programu je Mistrovství ČR v saunových ceremoniálech, které vyvrcholí v sobotu finálovým kláním jednotlivců a týmů. Vystoupení jsou proložena představením zahraničních hostů (např. z Belgie, Itálie, Holandska). Vedle hlavní soutěže se bude zápolit v soutěži Mistr ručníku, která proběhne v pátek večer. Ta přináší originální představení mimo saunu. V neděli budou na programu exhibice.

"Na SaunaFestu v Aquapalace Praha se utká 18 českých soutěžících v kategorii jednotlivců. Své umění předvedou i nejlepší Češi Jiří Žákovský a Ondřej Sochůrek. Máme celou řadu hostů z mnoha zemí, a tak se návštěvníci mohou těšit na opravdu zajímavou podívanou," říká Pavel Hofrichter, předseda České asociace saunérů. Návštěvníci tak budou mít možnost spatřit světovou špičku v oboru na jednom místě.

 

Smyslem akce ale není jen samotná soutěž. „Festival upozorňuje na důležitost pravidelného saunování pro lidské zdraví. Zároveň chceme veřejnost seznámit s ceremoniály, které si oblíbili lidé po celém světě. Stále je ale mnoho těch, kteří o nich ještě neslyšeli. Nejen je chceme na akci pozvat,“ dodává Hofrichter.

 

Ceremoniál je deseti až patnáctiminutové divadlo, příběh doprovázený hudbou a světelnými efekty, při němž saunér polévá kameny na kamnech vodou, používá přírodní vůně éterických olejů a následně rozhání horký vzduch pomocí ručníků. Porota složená z odborníků z pěti evropských zemí posuzuje sedm kategorií. Nechybí hodnocení práce s ručníky, profesionality, práce s teplem, aromaterapie, tématu i zpracování celého příběhu.