úterý 13. říjen 2015 0:00

Francouzské delikatesy i triky pro vegetariány. Učte se vařit v Ola Kala

Kuchařské studio Ola Kala Michala Nikodéma připravilo na letošní podzim řadu zajímavých novinek. Jednu z nich představují nové kurzy francouzské kuchyně, které bude vyučovat Jana Macešková. Zkušená kuchařka a milovnice francouzských specialit žila několik let v Paříži a svou kuchařskou sérii v Ola Kala zahájí kurzem specialit z Normandie, během něhož se účastníci naučí připravovat slávky po námořnicku, mořského ďasa v bílé omáčce či slavný obrácený jablkový koláč.

„Připravujeme sérii francouzských kurzů, které doplní naši oblíbenou a tradiční italskou sekci. A ukážou milovníkům gastronomie, že francouzská kuchyně nemusí být těžká, tučná, časově náročná a složitá, jak se spousta Čechů stále domnívá. Máme připravenou řadu jednoduchých receptů na vynikající pokrmy, díky nimž mohou naši klienti po absolvování kurzu příjemně překvapit své partnery či přátele," vysvětluje Michal Nikodém s tím, že součástí francouzských kurzů bude ochutnávka vín s francouzským sommeliérem.

 

Dalším zajímavým kurzem je lekce vegetariánské kuchyně, o kterou je stále větší zájem. Účastníci kurzu se například naučí pracovat s tofu, jež patří k nejdůležitějším základům vegetariánské kuchyně, ale přesto je pro mnoho amatérských kuchařů tak trochu neuchopitelné. „Absolventy kurzu naučíme připravovat vynikající tofu paštiku, ukážeme jim, jak se dá tofu zapékat a také z něj připravíme delikátní a křupavé koule obalené v panko strouhance," popisuje náplň lekce Michal Nikodém. Vedle práce s tofu se v tomto kurzu připravuje také arabský hummus, salát z červené řepy a především výtečný vegetariánský burger, který je zlatým hřebem vegetariánské kolekce.

 

Mimořádným zážitkem bude nový cukrářský kurz zaměřený na přípravu legend - Pařížského dortu a Harlekýnu. Jeho účastníci se naučí připravovat čokoládový korpus nadýchaný jako mech a dva druhy krémů, takzvanou lehkou a těžkou „paříž". Součástí kurzu je také výuka polévání dortů tekutou čokoládou a jejich následné krájení tak, aby se čokoládová krusta nezbortila. A protože o cukrářské kurzy je mimořádný zájem, Michal Nikodém předpokládá, že právě tento kurz bude jedním z hitů letošního podzimu v Ola Kala.

 

Všechny kurzy probíhají v příjemné a pozitivní atmosféře, přičemž každý klient připravuje a vaří všechna jídla. Během jednoho kurzu se tak naučí celou řadu profesionálních triků a fíglů, které zkušeným šéfkuchařům i klientům usnadňují život. Nikam se nespěchá, na vaření i konzumaci připravených pokrmů je dostatek času, takže vedle nácviku nových kuchařských dovedností je podvečer v Ola Kala také příjemným společenským a kulinárním zážitkem.

 

V současné době je v nabídce Ola Kala asi 20 různých kurzů, jejich program najdete na www.olakala.cz.

 

Obrácený jablkový koláč

Tarte aux pommes à l´envers /tarto pom alanver/

 

Křehké koláčové těsto

200 g mouky + 20 g na pomoučení pracovní desky

100 g másla na kostičky,

špetka cukru a soli a

1/3 skleničky vody

 

Náplň

 

1,5 kg jablek,

125 g másla, 125 g krystalu, 1 vanilkový cukr, a 1 citron.

1. Smícháme ingredience na těsto a vypracujeme hladké těsto.

2. Oloupaná jablka rozkrojíme na čtvrtky, očistíme od jádřinců.

3. Do kulaté formy dáme máslo a cukr a necháme zkaramelizovat v předehřáté troubě. Do lehce vystydlého naskládáme jablka, čtvrtka vedle čtvrtky.

4. Vyválíme těsto a překryjeme jablka. Důsledně vtlačíme okraje těsta až ke dnu formy, potřeme máslem a pečeme na 180 °C 30-40 min. Po upečení necháme mírně vystydnout, poté vyklopíme na plochý talíř. Podáváme vlažné nebo studené, vylepšujeme šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.