Apetit

čtvrtek, 11 říjen 2018
Dnešní den si ve více než 150 zemích světa připomínáme 16. říjen jako Světový den výživy. Proč vůbec tento svátek vznikl? Co nás nejvíc ovlivňuje při výběru potravin? Čeká nás „potravinová revoluce“?
pondělí, 08 říjen 2018
Gastronomická novinářka, televizní kuchařka a písničkářka Karolína Kamberská přichází letos na podzim hned se dvěma novinkami. Tou první je kuchařská kniha Každý den je svátek, druhou pak start jejího blogu nazvaného Radost podle Karolíny.
čtvrtek, 20 září 2018
Od října tohoto roku mohou diváci stanice TV Paprika sledovat lokální produkci věnovanou především českým divákům. V pořadu Hezky česky s Vendy – Vendulou Špetlíkovou a Adamem Novotným se budou moci těšit všichni, kdo milují tradiční kuchyni, na známé recepty v časově efektivních a chuťově dokonalých variacích. Show startuje 1. října a fanoušci vaření ji budou moci sledovat každý pracovní den ve 20 hodin večer.
středa, 19 září 2018
V dnešní době je možné všechno. Třeba dát dítěti jméno „Školní mléko“, pokud vám to schválí na matrice. Nicméně zůstaňme u prvotního významu. Již v roce 1999 vyhlásila Světová organizace pro potraviny a zemědělství při OSN „Světový den školního mléka“. Ten připadá na poslední středu v září. Letos se bude slavit po devatenácté.
středa, 05 září 2018
Ani jako vášniví cestovatelé se nemusíte vzdát své oblíbené kávy. V odlehlé divočině si povzbuzující šálek můžete připravit i v polních podmínkách a bude chutnat ještě lépe, než jste zvyklí. Ať už jedete autem, nebo si nesete výbavu na zádech, prioritou je objem a hmotnost. Spolu s coffee masterem Šárkou vám představujeme dvě možnosti na přípravu kávy: moka konvičku a aeropress.
pátek, 31 srpen 2018
Lidské tělo se ze 70 % skládá z vody. Pro správný chod organismu je nutné dodávat tělu dostatek energie, ale i vyvážený poměr minerálních látek, které si tělo nedokáže samo vytvořit. Mezi minerální látky, které je potřeba tělu dodávat patří železo, zinek, měď, hořčík a vápník. Pro efektivní vstřebávání magnézia (Mg) je důležité dostatečné množství vápníku (Ca). Ideálně v poměru 1 Mg : 3 Ca. Nejvíce magnézia se zároveň v těle vstřebá z vody.
středa, 29 srpen 2018
„Pomazánky jsou evergreen, který nikdy nevyjde z módy. Pochutnáte si na nich na snídani, při svačině i večeři. A čím dál častěji zdobí naše pohoštění, i když dorazí hosté,“ říká Lenka Molková  a přidává recepty hned na tři osvědčené pomazánky.
čtvrtek, 23 srpen 2018
Módní superpotraviny jako chia, chlorellu nebo quinou vám představovat nejspíš nemusíme. Možná vás ale překvapí, že i v České republice najdete mnoho superpotravin, které ty světové v mnoha ohledech dokonce předčí. Mezi opomíjenou plodinu, která díky své výživové hodnotě několikanásobně převyšuje celou řadu superpotravin patří modrý mák.
čtvrtek, 23 srpen 2018
Podle nařízení Evropské komise by se na všech potravinářských výrobcích měly uvádět nutriční a energetické hodnoty na 100 g nebo 100 ml. Brzy to bude platit i pro alkohol. Sjednocené měrné jednotky u alkoholických nápojů by však pro spotřebitele mohly být značně zavádějící.
středa, 22 srpen 2018
V České republice ročně zkonzumuje průměrný Čech kolem 15,5 kg jogurtů a zakysaných mléčných nápojů a 4,7 kg tvarohů. Díky fermentaci dochází u těchto výrobků k částečnému rozštěpení mléčného cukru, proto je leckdy mohou konzumovat i osoby, které mají problém s trávením laktózy přímo z mléka. Jaké typy výrobků najdete v obchodech? V čem se od sebe liší?
Strana 1 z 34