Salát Caesar oslaví za tři roky už sté narozeniny. Od roku 1924, kdy spatřil světlo světa, si vydobyl mezi saláty významné, ne-li dokonce výsadní postaví. Ačkoliv o jeho vzniku existuje několik verzí, má se za to, že jeho autorem je italský kuchař Caesar Cardini, který měl v té době restauraci v mexickém městečku Tijuana. Jak to někdy bývá, pomohla všemu náhoda – Cardini nechtěl odmítnout skupinu hladových zákazníků, a proto, přestože mu docházely suroviny, improvizoval.
A tak připravil první salát Caesar, který ihned sklidil velký úspěch a jehož pověst se začala rychle šířit. Receptura salátu získala během let řadu obměn, každý si tak může vybrat tu, která mu nejvíce vyhovuje.
Ingredience
• 1 římský salát
• 2 ks kuřecích prsou
• 2 plátky toastového chleba
• caesar dresing
• olivový olej
• sůl
• pepř
Dresing
• 50 g majonézy
• 50 g bílého jogurtu
• 2 filety sardelek
• ½ lžičky hrubozrnné hořčice
• ½ lžičky kremžské hořčice
• 10 g jemně strouhaného parmazánu
• 1 stroužek česneku
• pár kapek citronové šťávy
• pár kapek olivového oleje
Postup
• Dejte rozpálit gril na 180 °C a rovnou grilovací desku umístěte dole.
• Během zahřívání grilu nakrájejte celý římský salát a 2 plátky toastového chleba. Na grilovací plochu dejte trochu olivového oleje a opečte krutonky z obou stran do zlatova.
• Jakmile máte hotové krutonky, zvyšte teplotu grilu na 210 °C.
• Teplotní sondu zapíchněte doprostřed nejsilnějšího místa kuřecího prsa. Na grilu nastavte pomocí ovládacích tlačítek „poultry“ a preferovaný stupeň propečení, my jsme zvolili „well done“.
• Jakmile zazní akustický signál, že gril dosáhl nastavené teploty, dejte maso na gril a přiklopte.
• Připravte dresing – všechny uvedené ingredience smíchejte v uvedeném poměru.
• Salát promíchejte s dresingem, přendejte na talíř a přidejte krutonky a hoblinky parmazánu.