neděle 17. září 2023 0:00

Letní cuketové hody aneb odlehčená večeře v podobě cukeťáku

Právě vrcholí sezóna cuket, které plní zahrádky po celé zemi. Cuketa se tak dostává do centra pozornosti a talíře plní mnoho různých pokrmů z této populární zeleniny. Pokud máte chuť na změnu a nevíte si rady s letními přebytky cukety, máme pro vás dobrou zprávu! Připravili jsme originální a jednoduchý recept, který nezatíží vaše žaludky, a navíc je plný živin. Stačí jen posbírat vše, co vám zahrádka nadělila nebo zaskočit za oblíbeným farmářem a dát se do přípravy.

Cukeťák si získá vaše chuťové buňky a stane se rychle součástí lehkého večerního jídelníčku. Navíc skvěle chutná s kimčchi, okurkovou rajtou nebo tzatziki, ajvarem nebo rajčatovým salátkem. Dobrou chuť!

 

Zelenina plná živin

Cuketa patří v Česku mezi nejběžněji pěstované plodiny a není se čemu divit. Tato letní tykev byla poprvé využívána v Severní a Střední Americe před více než 7 000 lety a do dnes je součástí mnoha domácích kuchařek. Navíc potěší pro hojnost živin a nízkokalorickou hodnotou, která je mimo jiné způsobena vysokým obsahem vody – až 95 %. Hodí se proto na mnoho letních porkrům, které zbytečně nezatíží žaludek, a ještě příjemně hydratují. Navíc je spolehlivým zdrojem vlákniny pro dobré trávení, je plná antioxidantů jako je vitamín C a také vitamínu A, který je důležitý pro udržení zdravé pokožky, zraku a imunity. Draslík, který je také v cuketě obsažen pomáhá regulovat krevní tlak a pomáhá udržovat správnou rovnováhu elektrolytů, která je klíčová pro funkci nervů a svalů. A věděli jste, že její květy jsou jedlé? Dají se plnit nebo třeba obalovat v těstíčku, ale o tom třeba zase příště.

 

Kvalitní mouka aneb základ každého pečení

Lahodná chuť ve spojení s vláčným těstem – jak toho lze dosáhnout? Využijte při pečení cukeťáku polohrubou mouku značky Babiččina volba, která je oproti mnohým jiným moukám na trhu přesně tím,

co slibuje – vyrobena z pečlivě vybraného obilí, které pochází pouze od českých farmářů z úrodných oblastí Hané, z okolí Kyjova a Litoměřic a z dalších oblastí Polabí.

 

Polohrubá mouka navíc obsahuje cenné složky jsou vitamíny, minerály a antioxidanty, které mohou přispět k lepšímu celkovému zdraví. Dalším plusem polohrubých mouk je, že obsahují vysoké množství vlákniny. Pokud sáhnete po mouce značky Babiččina volba, můžete se spolehnout, že odpovídající kvalitu opravdu kupujete. Mouky této značky totiž pravidelně procházejí přísným testováním v nezávislé certifikované odborné laboratoři a udržují si tak stále vysokou kvalitu.

 

Ingredience

· 1 mladá cuketa (zhruba 200 g, nastrouhaná včetně slupky)

· 150 g tvrdého sýra typu gouda, nastrouhaného

· 100 g oblíbeného měkkého salámu

· 3 rozšlehaná vejce

· 1 hrnek polohrubé mouky Babiččina volba

· sůl, muškátový oříšek

· hladkolistá petrželka

· doplňkově podle sezony – rajčátka, sušená rajčata, olivy, karotka, kořenová zelenina nastrouhaná, špenát, kadeřávek, kapusta, jarní cibulka nebo šalotka a cokoli dalšího, co máte rádi

 

Postup

Nastrouhanou cuketu, sýr, uzeninu a další zeleninu v míse promíchejte. Osolte, opepřete, doplnit můžete také čerstvé bylinky jako petržel, pažitku, koriandr, bazalku.

Přidejte mouku a promíchejte. Pečte při 180 °C 35–40 minut ve vymazaném pekáčku nebo ve formě s pečicím papírem.

Cukeťák je výborný teplý i studený. Skvěle chutná s kimčchi, okurkovou rajtou nebo tzatziki, ajvarem nebo rajčatovým salátkem.