úterý 17. říjen 2023 0:00

Vepřový řízek s bramborovou kaší

Češi se při nákupech potravin kromě ceny výrazněji zaměřují na jejich původ a složení. Přihlížejí k tomu, odkud výrobky pocházejí – ať se to týká ovoce, zeleniny, mléčných výrobků či právě masa nebo masných výrobků. Maso nebo uzeniny nebo jiný sortiment z české produkce se tak čím dál více dostávají do hledáčku zákazníků.

 

Pro 4 osoby

• 800 g vepřového masa

• hladká mouka na obalení

• 3 vejce

• 40 ml mléka

• strouhanka na obalení

• sádlo na smažení (nebo olej a máslo)

• česnek na potření

• sůl

• pepř

 

Pro 2 osoby

• 400 g vepřového masa

• hladká mouka na obalení

• 2 vejce

• 20 ml mléka

• strouhanka na obalení

• sádlo na smažení (nebo olej a máslo)

• česnek na potření

• sůl

• pepř

 

Maso lehce naklepeme. Řízky osolíme, opepříme, potřeme česnekem a obalíme v klasickém trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka). Rozpálíme si v pánvi sádlo a nebo olej a máslo a řízky na něm z obou stran smažíme dozlatova. Pokládáme na ubrousek, abychom se zbavili přebytečného tuku.

 

Bramborová kaše

 

Pro 4 osoby

• 600 g brambor varný typ C

• 150 g másla

• 50 ml mléka

• sůl

• muškátový oříšek

 

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, uvaříme v osolené vodě absolutně doměkka. Brambory přecedíme a propasírujeme přes pasírovač na brambory, přidáme studené a na kostičky nakrájené máslo a teplé mléko. Dochutíme muškátovým oříškem a solí. Vše pomocí kuchyňské stěrky vypracujeme do hladké kaše.