Unikátní kombo pro vaše zdraví
Že mrkev podporuje zrak nejspíš není pro nikoho z vás žádným překvapením, ale věděli jste o tom, že mrkev má také spoustu dalších benefitů? Kromě vitaminu A tedy obsahuje zejména vitamin C, E a draslík. Dále obsahuje hojné množství vlákniny, díky čemuž je skvělým parťákem našich střev, zároveň je bohatá na antioxidanty a slouží tak jako opora našeho imunitního systému. Nesmíme také opomenout, že mrkev dokáže být užitečným spojencem proti vypadávání vlasů, navíc také podporuje jejich růst. V kombinaci s vlašskými ořechy se jedná opravdu o unikátní kombo, jelikož lidově nazývané vlašáky jsou bohaté na hořčík, jód, selen i mangan, a zapomínat nesmíme ani na vitamin B. Podporují zdraví a činnost našeho srdce.
Díky obsahu luteinu rovněž mohou přispívat zdraví našich očí, čili po pozření tohoto lahodného vláčného dezertu uvidíte přinejmenším až za roh. To je možná také jedním z důvodů, proč je celosvětově tak populární a řadí se k těm nejoblíbenějším dortům světa. Navíc by se dalo říci, že je dezertem ztělesňujícím podzim, a proto neváhejte, a zpříjemněte si s ním i vy toto ponuřejší roční období.
Specializovaný pomocník
Pokud nepatříte zrovna k nejzručnějším pekařům či cukrářům, nebo si prostě jen rádi práci zjednodušujete, tak nyní zbystřete. Všichni nejspíš znají dominantní trio na českém trhu, kterým je hladká, hrubá a polohrubá mouka. Věděli jste ale, že tímto výčet dostupných mouk zdaleka nekončí? Portfolio Babiččina volba obsahuje mouky téměř pro každou příležitost, například i mouku hladkou na dortová těsta. Jedná se o extra světlou mouku, která se dobře pojí s ostatními surovinami v hladké těsto. Moučníky z této mouky mají lehkou konzistenci a jemně pórovitou strukturu. Nemusíte se bát, že byste ji doma nevyužily – hodí se totiž na dortové korpusy, piškotové moučníky a rolády, krémové řezy, bábovku a je dokonce skvělá i na palačinky!
Vzhledem ke své specializaci s touto moukou při výrobě jakýchkoliv těchto těst nešlápnete vedle a zaručí Vám tak klidné pečení bez stresu. Navíc se jedná o výrobek s certifikací Klasa, které zaručuje kvalitu. Navíc obilí, ze kterého je namletá, je 100% českého původu. Tak co, kdy tohoto specializovaného pomocníka v kuchyni také využijete? Příležitostí vám může být tento ikonický mrkváč! A pokud neseženete dortovou mouku, zkuste Babiččinu volbu hladkou pšeničnou či univerzální a taky nešlápnete vedle.
Ingredience
· 175 g hladké dortové mouky
· 175 g cukru krupice
· 115 g ořechové mouky (vlašské ořechy nebo lískové oříšky)
· 3 vejce
· 150 g oleje
· 250 g najemno nastrouhané mrkve
· 2 lžíce bílého jogurtu
· 1/2 sáčku vanilkového cukru
· 1 lžička mleté skořice
· 1 sáček prášku do pečiva
Ingredience na krém a zdobení:
· 500 g tvarohu nebo mascarpone
· 70 g změklého másla
· 70 g moučkového cukru
· 1 kelímek smetany ke šlehání
· celá jádra vlašských ořechů na zdobení
Postup
Pokud hledáte originální a zdravější variantu dortu, neváhejte a vyzkoušejte tento recept na mrkvový dort s ořechy. Užijte si skvělé spojení chutí ve vynikajícím dezertu, jehož příprava je navíc velmi snadná.