pondělí 16. říjen 2023 0:00

Podzimní mrkvový dort s ořechy

Příležitost k oslavě se najde vždycky, a to i na podzim. Uhodnete, jaký ikonický dort je spojený s touto barevnou sezónou? Nápovědou vám může být, že se jedná o jeden z nejoblíbenějších dortů světa. Někteří už tuší, že jde právě o jedinečný mrkvový dort! Ačkoliv tato kombinace chutná lépe, než zní, pro ty, kteří nevědí, o čem je řeč, je třeba uvést věci na pravou míru. Kombinace pečené mrkve, skořice, co prostě umí zahřát, a vlašských ořechů, nejlépe těch letošních, čerstvých, to je prostě ztělesnění podzimu a zároveň sázka na jistotu. Tak si udělejte šálek dobré kávy nebo čaje a pusťte se s námi do pečení, jehož výsledkem jistě nadchnete celou rodinu.

Unikátní kombo pro vaše zdraví

Že mrkev podporuje zrak nejspíš není pro nikoho z vás žádným překvapením, ale věděli jste o tom, že mrkev má také spoustu dalších benefitů? Kromě vitaminu A tedy obsahuje zejména vitamin C, E a draslík. Dále obsahuje hojné množství vlákniny, díky čemuž je skvělým parťákem našich střev, zároveň je bohatá na antioxidanty a slouží tak jako opora našeho imunitního systému. Nesmíme také opomenout, že mrkev dokáže být užitečným spojencem proti vypadávání vlasů, navíc také podporuje jejich růst. V kombinaci s vlašskými ořechy se jedná opravdu o unikátní kombo, jelikož lidově nazývané vlašáky jsou bohaté na hořčík, jód, selen i mangan, a zapomínat nesmíme ani na vitamin B. Podporují zdraví a činnost našeho srdce.

 

Díky obsahu luteinu rovněž mohou přispívat zdraví našich očí, čili po pozření tohoto lahodného vláčného dezertu uvidíte přinejmenším až za roh. To je možná také jedním z důvodů, proč je celosvětově tak populární a řadí se k těm nejoblíbenějším dortům světa. Navíc by se dalo říci, že je dezertem ztělesňujícím podzim, a proto neváhejte, a zpříjemněte si s ním i vy toto ponuřejší roční období.

 

Specializovaný pomocník

Pokud nepatříte zrovna k nejzručnějším pekařům či cukrářům, nebo si prostě jen rádi práci zjednodušujete, tak nyní zbystřete. Všichni nejspíš znají dominantní trio na českém trhu, kterým je hladká, hrubá a polohrubá mouka. Věděli jste ale, že tímto výčet dostupných mouk zdaleka nekončí? Portfolio Babiččina volba obsahuje mouky téměř pro každou příležitost, například i mouku hladkou na dortová těsta. Jedná se o extra světlou mouku, která se dobře pojí s ostatními surovinami v hladké těsto. Moučníky z této mouky mají lehkou konzistenci a jemně pórovitou strukturu. Nemusíte se bát, že byste ji doma nevyužily – hodí se totiž na dortové korpusy, piškotové moučníky a rolády, krémové řezy, bábovku a je dokonce skvělá i na palačinky!

 

Vzhledem ke své specializaci s touto moukou při výrobě jakýchkoliv těchto těst nešlápnete vedle a zaručí Vám tak klidné pečení bez stresu. Navíc se jedná o výrobek s certifikací Klasa, které zaručuje kvalitu. Navíc obilí, ze kterého je namletá, je 100% českého původu. Tak co, kdy tohoto specializovaného pomocníka v kuchyni také využijete? Příležitostí vám může být tento ikonický mrkváč! A pokud neseženete dortovou mouku, zkuste Babiččinu volbu hladkou pšeničnou či univerzální a taky nešlápnete vedle.

 

Ingredience

· 175 g hladké dortové mouky 

· 175 g cukru krupice

· 115 g ořechové mouky (vlašské ořechy nebo lískové oříšky)

· 3 vejce

· 150 g oleje

· 250 g najemno nastrouhané mrkve

· 2 lžíce bílého jogurtu

· 1/2 sáčku vanilkového cukru

· 1 lžička mleté skořice

· 1 sáček prášku do pečiva

 

Ingredience na krém a zdobení:

· 500 g tvarohu nebo mascarpone

· 70 g změklého másla

· 70 g moučkového cukru

· 1 kelímek smetany ke šlehání

· celá jádra vlašských ořechů na zdobení

 

Postup

Pokud hledáte originální a zdravější variantu dortu, neváhejte a vyzkoušejte tento recept na mrkvový dort s ořechy. Užijte si skvělé spojení chutí ve vynikajícím dezertu, jehož příprava je navíc velmi snadná.