čtvrtek 22. říjen 2015 0:00

Gurmánský podzim v Hliněné baště

Podzim v Hliněné baště se bude již tradičně odehrává ve znamení zvěřiny. Hosté oblíbené průhonické restaurace zkušeného šéfkuchaře Hynka Vávry se mohou těšit na celou řadu specialit, připravených z výtečného a zdravého masa z čes-kých lesů. V nabídce se objeví mimořádně chutná domácí paštika servírovaná s cibulovým chutney, dančí medailonky se švestkovou omáčkou či vyhlášená kančí pečeně na šípkách, kterou šéfkuchař podává s perníkovým knedlíkem.

Milovníci jemných a rafinovaných chutí ocení konfitované bažantí stehýnko na zázvoru a tymiánu, které na talíři doplní bramborové placky či dančí hřbet na hruškách marinovaných v červeném víně a servírovaný s grilovanou polentou. Klasikou je pak srnčí na smetaně, stejně jako zvěřinový gulášek s lesními plody a špekovým knedlíkem. Nabídku zvěřiny doplní zabijačkové speciality, například domácí sulc s dýňovým olejem, zabijačkový guláš s bramboráčky či játra na portském víně.

 

Podzimní menu obohatí také tradiční dýňové speciality, kromě obligátní vídeňské dýňové polévky se bude podávat chuťově inspirativní salát s pečenou dýní a rok-fórem či šťavnatý dýňový koláč, kolekci hutných polévek doplní lahodný kaštano-vý krém s hříbky či krém z červené řepy. Na menu nebudou chybět ani houby, hovězí biftek doprovodí houbové ragú, zatímco flank steak se bude servírovat s restovanými liškami. A na jídelním lístku zůstávají také oblíbené asijské variace, třeba kachna s chilli, kokosovým mlékem a curry či halibut s chilli-mango chut-ney a dýňovým pyré.

 

Z bohatého výběru dezertů stojí za zkoušku slavný anglický desert Crumble, pře-devším švestkový či hruškový. Překvapivé snoubení chutí nabízí čokoládový dort s červenou řepou, mimořádně oblíbené jsou "babičkovské" bramborové taštičky plněné domácími povidly, maštěné sádlem a sypané mákem. Milovníci jemnějších tónů ocení máslové tartaletky s jablky a skořicí, jablka v županu či dort z vlaš-ských ořechů s jablečným krémem z mascarpone.

 

Restaurace sází na domácí produkty a většinu položek, včetně výborného pečiva, připravují zdejší kuchaři. V Hliněné baště se nepoužívají žádné polotovary, ale výhradně čerstvé suroviny. Vyhlášenou kuchyni doprovází široká nabídka kvalit-ních tuzemských i zahraničních vín. Za ochutnání stojí vína z vinařství Dufek ne-bo z vinařství Baloun, z červených vín můžeme doporučit Modrý Portugal či Ru-landské modré z produkce společnosti Vinice Hnanice, vynikající je Zweigelt z rakouského vinařství Pöckl nebo proslulá Frankovka od Kirnbauera. Milovníky velkých italských vín potěší legendární červená vína z Piemontu.

 

Hliněná bašta v Průhonicích slouží svým hostům již déle než patnáct let a je zá-rukou skvělé kuchyně, příjemné obsluhy a působivého prostředí. Mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz, za prosklenou stěnou slouží prostorná terasa s výhledem na romantický rybníček. V celém podniku navíc vládne mimořádně příjemná a pohodová atmosféra. V akváriu plavou živí humři, kteří patří mezi jednu z největších delikates na me-nu. Po podlaze tiše našlapují kočky, na terase si dávají dostaveníčko ženy s kočárky a malými dětmi, mezi stoly nenápadně proplouvají číšníci a roznášejí výtečná jídla.

 

Restaurace Hliněná bašta tak daleko více než tradiční českou hos-podu připomíná výletní hospůdky ve Francii či Itálii. Také proto si Hliněnou baštu oblíbili nejen místní, ale i cizinci trvale žijící v Česku.

 

www.hlinenabasta.cz