pátek 14. červenec 2017 0:00

Recepty: Studený hráškový krém nebo Makový dort s jogurtem

S přibývajícími slunečnými dny začíná stoupat rtuť teploměrů stále výš, až dosahuje závratných čísel. Ještě mnohem vyšší teplotu však přístroje naměří v kuchyni, když připravujete klasické teplé pokrmy. Vyzkoušejte v tomto letním období něco jiného a vsaďte na příjemně studené polévkové krémy.

Hrášek společně s jogurtem zasytí a dobře nahradí i hlavní jídlo vašeho oběda. Estragon dodá polévce neobvyklé aroma jihozápadní Asie. Exotické koření navíc zlepšuje trávení, působí proti křečím a skleróze.

 

Doba přípravy: 20 minut + doba chladnutí

 

Na přípravu 3 porcí budete potřebovat:

1 lžíce másla

1 cibule

2 stroužky česneku

300 gramů hrášku

3 lžíce bílého jogurtu

0,6 litru zeleninového vývaru

sůl

pepř

hrst čerstvého estragonu

limetkovou šťávu na dochucení (není nutná)

 

Postup:

Přípravu studeného hráškového krému začneme tak, že si najemno pokrájíme cibuli. Tu následně přesuneme na pánev, kde ji na másle necháme zesklovatět. Poté přidáme na plátky pokrájený česnek a po chvilce i hrášek. Jemně osmahneme, přilijeme zeleninový vývar, přivedeme k varu a necháme probublávat přibližně 10 minut. Dochutíme solí a pepřem a stáhneme z ohně.

 

Do vychladlého vývaru s hráškem přidáme hrst estragonu a promixujeme ponorným mixérem tak, abychom získali sametově vláčnou tekutinu. Pro ještě jemnější konzistenci krém přecedíme přes jemné sítko. Před servírováním polévku řádně vychladíme, jednotlivé porce podáváme ozdobené lžící selského jogurtu, snítkou estragonu a limetkou, kterou krém můžeme i zakápnout.

 

Tip: Do polévky můžete použít jak čerstvý, tak mražený hrášek, rozhodně se však vyhněte konzervovanému. 

 

Makový dort s jogurtem

 

Doba přípravy: 180 minut

Počet porcí: 15

 

Na dortový korpus budete potřebovat:

500 gramů másla

800 gramů cukru krupice

12 vajec

2 hrnky mléka

1 kilo polohrubé mouky

2 prášky do pečiva

200 gramů mletého máku

Trochu másla a hrubé mouky na vysypání formy

 

Na krém a náplň budete potřebovat:

 

950 gramů mascarpone (můžete nahradit jiným čerstvým sýrem)

500 gramů bílého jogurtu

1 žloutek

130 gramů moučkového cukru

3 lžíce vanilkového cukru

200 gramů malin

500 gramů meruněk

 

Postup:

Začíneme těstem na korpus. Máslo, cukr a vaječné žloutky vyšleháme mixérem do pěny. Přidáme mouku, prášek do pečiva a mléko. Následně vypracujeme z bílků sníh a opatrně vmícháme do těsta. Nakonec vsypeme mák. Abychom získali čtyři kusy korpusu na jednotlivá patra, vymažeme a vysypeme dvě dortové formy o průměru 28 centimetrů a rovnoměrně naplníme těstem. Pečeme zhruba 30–40 minut v troubě předehřáté na 180°C.

 

Mezitím si připravíme krém. Do misky vložíme mascarpone, jogurt, žloutek a oba cukry a vyšleháme do hladka. Hotové korpusy necháme vychladnout a oba vodorovně rozřízneme tak, aby nám vznikly čtyři stejné pláty. Ty pak promažeme krémem, plníme ovocem a postupně vrstvíme na sebe, až vznikne dort. Výsledný dezert ozdobíme zbylým mákem a těmi nejhezčími kusy meruněk a malin.

 

Tip: Meruňky a maliny jednoduše nahradíte jiným ovocem, na které máte zrovna chuť. Makový dort chutná skvěle také s jahodami a nektarinkami.